Bomvolle publieke tribune ziet ISAP naderen

Gemeente Noordenveld

Raad van Noordenveld


De gemeente Noordenveld heeft een garantstelling van twee ton afgegeven voor het Pauperparadijs. Een aanzienlijk bedrag, al is men overtuigd dat het geld in eigen zak zal blijven. Een exploitatietekort lijkt namelijk uitgesloten. De klachten van omwonenden ten spijt zal de theaterproductie dus komende zomer weer te zien zijn in Veenhuizen. En daar is de gemeente maar wat blij mee.


We beginnen bij het begin. Woensdagavond, tien voor acht. Het ontvangst is hartelijk. ‘Heb je hem ook weer’, laat een raadslid zich ontvallen. Ik weet wie het zei gelukkig, maar kon een ‘wat zei je?’ niet onderdrukken. Zijn collega raadslid - met wie hij een halfuur tevergeefs wachtte op inwoners met vragen voor de raad - meende in mijn stem een Marrokaanse intonatie te herkennen. Waarop ik pareerde met de opmerking dat hij daar toch zeer voorzichtig mee moet zijn in deze tijd, want voor je het weet moet je je excuses aanbieden aan de NS. Hoe dan ook: de avond begon mooi.


Eenmaal in de raadszaal bleek de tribune goed gevuld. Dat mocht geen verrassing heten, want het Integraal Sportaccommodatieplan (ISAP) stond op het programma. En dus zag ik afvaardigingen van VV Roden (met onder andere Hans de Vries), VV GOMOS (Reint-Jan Auwema en Albert Flik), VV Nieuw-Roden (Ad Witlox) en VV Peize (Harm Jan Danker). Ook op de perstribune was het wringen geblazen, wat goed nieuws mag heten voor Noordenveld. In een tijd dat de lokale politiek in gemeenten steeds minder vaak een podium krijgt in de media, is het goed om te zien dat er in Noordenveld nog volop aandacht voor de politiek is. En dan te bedenken dat Noordenveld vaak het predicaat ‘saai’ krijgt.


Maar allereerst ging het natuurlijk over het Pauperparadijs. Of Noordenveld wel even voor twee ton garant wil staan. Wel ja, waarom niet? De economische spin-off en de aandacht geven Veenhuizen immers een gigantische boost. En wat te denken van de rest van Noordenveld? Een goede ondernemer kan zo een mooi arrangement verzinnen. ‘Wees creatief en actief’, was dan ook het devies van burgemeester Klaas Smid.


Ondertussen is er de vraag: wie kunnen allemaal profiteren van het Pauperparadijs? Het antwoord kwam van Peter Sluiter, die aangaf dat een ondernemer moet kunnen bijdragen aan de ‘gastbeleving’. Als voorbeeld gaf hij aan dat iemand die een paperclipfabriek heeft, niets toevoegt aan de gastbeleving. Maar een boekhandel als Daan Nijman, die boeken verkoopt over de historie van Veenhuizen, voegt dan weer wél wat toe. ‘Hoe ik nou bij die paperclipfabriek kom, weet ik eerlijk gezegd ook niet’, zou Sluiter later nog aangeven. Het voorbeeld sprak echter wel tot de verbeelding.


Bertus Jan Epema (PvdA/GroenLinks) viel Robert Meijer (VVD) aan op zijn opmerking dat louter Noordenveldse ondernemers zouden moeten profiteren van het Pauperparadijs. ‘Het is ons geld, wij zijn verantwoordelijk en als het geld bij moet worden gelegd, komt het uit de zakken van onze inwoners’, was kort samengevat de boodschap van Meijer, die achter zijn opmerking bleef staan. Epema vond op zijn beurt dat andere ondernemers niet uitgesloten moeten worden. ‘Dat zeg ik ook niet’, besloot Meijer. Duidelijk.


Duidelijker was de uitspraak van Meijer tijdens de behandeling van het ISAP. Hierbij kwam hij terug op zijn opmerking van vorig jaar, waarin hij aangaf het vertrouwen in de verantwoordelijke wethouder Jeroen Westendorp kwijt te zijn. Althans, wanneer het gaat om het ISAP. Afgelopen woensdag kwam hij hier op terug. Het vertrouwen is hersteld en hij vindt het wel zo netjes om dit podium dan ook te gebruiken om één en ander recht te trekken.


Zijn collega van dienst was Free Hoving, die als raadslid Nanda Emmens vervangt. Zijn maidenspeech was een stemverklaring, dus heel bijzonder kunnen we dat niet noemen. Wel kwam hij met een haast filosofische opmerking (‘de enige constante in het leven is verandering’) op de proppen.


Veel versprekingen waren er niet, al zal dat ook te maken hebben met het ontbreken van Rikus Koopman. Burgemeester Klaas Smid vergat nog even een puntje over het experiment binnen de raad, maar werd hier door de overige raadsleden aan herinnerd. ‘Gelukkig hebben we Meijer in ons midden, voorzitter’, sprak hij, zich pas later beseffend dat hij zelf natuurlijk voorzitter is.


Verder nog een leuk nieuwsfeitje. Afgelopen week schreef ik over de brief van de leerlingenraad van OBS de Marke, die vinden dat de bouw van hun school wel erg lang op zich laat wachten. Raadslid Ryanne Meijer-Steendam wees mij erop dat, naar aanleiding van die brief, De Marke komende vrijdag op het gemeentehuis is uitgenodigd. Dan kunnen ze het de heren en dames op het gemeentehuis nog even goed duidelijk maken!


Meepraten? Twitter: @MathijsRenkema

UIT DE KRANT