‘Noordenveld laat zich ook écht zien’

actueel

Jaar van de Cultuur’

NOORDENVELD – Was 2014 nog het ‘Jaar van de Sport’ in Noordenveld, dit jaar staat cultuur in het middelpunt van de belangstelling. De gemeente Noordenveld stelde twintigduizend euro beschikbaar voor het ‘Jaar van de Cultuur’ en van dat geld worden heel aardige dingen gedaan. Hoogtepunt zal een wedstrijd tussen scholen worden die allemaal een lied mogen schrijven over Noordenveld. Dit lied zal of tijdens het Toen & Nu Festival of bij het afscheid van burgemeester Hans van der Laan ten gehore worden gebracht.
Met het lied zal Noordenveld in elk geval iets blijvends overhouden aan het cultuurjaar. Want criticasters vinden het maar onzin. Onzin dat de gemeente twintig mille aan allerlei kleine initiatieven schenkt, omdat dit geld ook aangewend kan worden om andere (vaste) culturele instellingen te helpen in deze nog steeds barre tijden waarin subsidies teruglopen of zelfs helemaal verdwijnen. Kritiek of niet, de stuurgroep, die bestaat uit Fokko Rijkens, Lysbeth Ruiter, Ubo Jan Bolt, Frits Emmelkamp en Femma Bezu, heeft het druk met de aanvragen die binnenkomen en die al binnengekomen zijn. Want, voor de goede orde, er zijn al verschillende initiatieven ondersteund. Kunstmomenten Noordenveld bijvoorbeeld en het poppentheater tijdens Koningsdag. Bekend is inmiddels dat ook de tentoonstelling ‘Vervreemding in Roden’ door QuasiRealisten (15-31 mei), Festival Worteldagen in Norg, Circus Santelli in Roderwolde en de opera ‘Orfeo et Euridice’ in Roderwolde financiële steun tegemoet kunnen zien. Ook Anne Doornbos’ openluchtspel ‘Uit betrouwbare bron’ rond de Zwartedijksterschans zal ondersteund worden. ‘En ondertussen blijven er aanvragen binnenkomen’, stelt Ubo Jan Bolt. ‘ We zijn overigens best streng. We kunnen niet alles toekennen. Voorwaarde is bijvoorbeeld dat evenementen verbindend moeten zijn. Het feit dat er veel aanvragen komen, zegt wel iets over cultureel Noordenveld. De subtitel van dit culturele jaar is ‘Noordenveld laat zich zien’, en dat gebeurt dus ook echt.’
Behalve het ondersteunen van evenementen, komt er ook een kunst- en cultuurkrant en een digitale kunst- en cultuurgids. In deze digitale gids wordt de mogelijkheid geboden om als vereniging, organisatie of ondernemer het culturele aanbod kenbaar te maken en gratis te publiceren. De culturele organisaties binnen Noordenveld worden door de stuurgroep frequent op de hoogte gehouden via een nieuwsbrief. Kortom: er gebeurt veel op cultureel gebied dit jaar. Zoals gemeld moet een wedstrijd tussen de basisscholen in Noordenveld het hoogtepunt van het jaar worden. Kinderen worden uitgedaagd een lied over Noordenveld te schrijven, bijvoorbeeld op een bekende melodie van ‘Kinderen voor Kinderen’. De gemaakte liedjes zullen eventueel te horen zijn tijdens een liedjesfestival. Dat idee zal door de stuurgroep verder uitgewerkt worden.
Tenslotte laat de stuurgroep weten nog op zoek te zijn naar kunstenaars voor de Spektakeltocht in Norg, die op zaterdag 24 oktober gehouden zal worden. De organisatie van dit evenement zet dit jaar nieuwe routes uit, met bijzondere en verrassende thema’s. Zo staat er ondermeer een wandeling van vijftien kilometer op het programma, waarbij kunst en cultuur wordt gecombineerd. Voor dit evenement is de organisatie op zoek naar kunstenaars. Mensen die niet onverdienstelijk schilderen, goed zijn in beeldhouwen of bijzondere foto’s maken kunnen zich aanmelden. Zij krijgen de kans hun producties aan het publiek te laten zien. Ook is de organisatie op zoek naar zang- en danstalent om de wandelaars onderweg te vermaken. Ook (amateur)musici zijn welkom. Belangstellenden voor dit project kunnen zich melden bij Afien Beuving (0592-613213) of Femma Bezu (050-3176500).

UIT DE KRANT