‘Mantelzorger, laat je zien’

actueel
NOORDENVELD – Hennie Lutjes heeft haar eerste jaar als voorzitter van het Contact Punt Mantelzorg Noordenveld (CPN) er op zitten. De maand november is de ‘maand van de mantelzorg’. In deze maand zal het CPN, samen met organisaties als Welzijn in Noordenveld, veel activiteiten aanbieden om mantelzorg aandacht te geven.
‘Aandacht die het ook verdiend,’ laat Hennie Lutjes weten. ‘Want, mantelzorg is iets wat je overkomt. Je partner wordt ziek, je hebt een gehandicapt kind of je vader wordt dement. Je hebt allemaal het toekomstbeeld voor je dat je samen gelukkig en gezond oud wordt. En dat is niet altijd waar. Er kan iets op je pad komen waardoor je hulp en zorg moet verlenen. Wanneer dat een klein poosje is, wordt dat niet als erg ervaren. Maar wanneer dat langer duurt dan komt er verdriet, teleurstelling, wanhoop. Mantelzorgers herkennen zich vaak zelf niet als mantelzorgers. Vaak hoor ik, ‘dat zorgen voor mijn partner, dat doe ik gewoon’. Mantelzorgers treden daardoor ook vaak niet naar buiten  met hun problemen. Je vertelt niet dat je het moeilijk hebt en dat je eigenlijk hulp nodig hebt. Ons Contact Punt mantelzorg is er  nu juist voor deze mantelzorgers. Weet dat wij iets voor de mensen kunnen betekenen.’
Op donderdag 10 november is er de ‘Dag van de Mantelzorg’ in De Brinkhof in Norg. Er is dan een toespraak van wethouder Gerrit Alssema, het geweldige en gezellige DUO Wijsheid en er wordt een lunch aangeboden. Wie deze dag vanaf 10.00 uur tot en met de lunch als mantelzorger wil meemaken, kan zich hiervoor opgeven. “We hebben meerdere activiteiten,’ zegt Hennie Lutjes.  Persoonlijk word ik erg blij van de workshop drummen die Hit It uit Roden op zaterdag 19 november organiseert voor  de jonge mantelzorger. Ook een doelgroep die we graag tot dienst willen zijn. Deze workshop is er speciaal voor hen. Ik vind het in ieder geval fantastisch dat de eigenaar Gerard Boersma, spontaan wilde meewerken. Lijkt mij verschrikkelijk leuk. Iedere jonge mantelzorger mag ook nog één introducé meenemen’.
* **Deze maand worden er ook rozen uitgedeeld aan mantelzorgers, ontbijtjes bezorgd en zijn er een drietal workshops in Praktijkschool De Esborg in Roden. Dit met de onderwerpen yoga, “kleurbekennen” en houtbewerking. CPN organiseert met enige regelmaat thema’s over mantelzorg. Informatief vooral.  ‘We kijken ook al verder vooruit. In het voorjaar komt er een psychologe met een pijnpatiënt iets vertellen aan mantelzorgers over hoe pijn wordt ervaren en hoe je er mee om kan gaan. Heel interessant. Wat wij vooral ook hopen dat wij de mantelzorger op deze wijze een waardering kunnen geven.’
Dat het onderwerp mantelzorg Hennie Lutjes serieus te pakken heeft, blijkt wel uit haar deelname aan het Drents Platform Mantelzorg. Daar is zij deze zomer bestuurslid van geworden. ‘Deze maand staat in Noordenveld mantelzorg volop in de belangstelling. Volgende week komt er in De Krant een compleet overzicht van alle activiteiten. Wie meer wil weten kan kijken op www.welzijninnoordenveld.nl of kan bellen met 050 317 65 00. Kent u een mantelzorger die het verdient verrast te worden met een roos of een ontbijtje dan kunt u hem of haar opgeven. 
 
 

UIT DE KRANT