Leerlingen obs de Marke krijgen weer les

actueel
 

‘Onvoorstelbaar wat hier in drie weken tijd gebeurd is’

RODEN – Na een extra lange kerstvakantie krijgen de kinderen van obs de Marke in Roden weer les. Woensdagochtend 8:10. De P achter Sportcentrum de Hullen stroomt langzamerhand vol. Tien minuten later wemelt het van de kinderen en ouders voor de nieuwe noodschool van obs de Marke. De school werd feestelijk geopend door wethouder Alex Wekema en scholdirecteur José Wolters. Nu nog krijgen alleen de kinderen van de groepen 3 tot en met 8 les op de nieuwe locatie, na de voorjaarsvakantie de kleuters ook.
Acht ingerichte klaslokalen, behaaglijk verwarmd ook nog, nette toiletvoorzieningen, een tuintje voor de deur, stallingen voor fietsen, een speciale kiss & ride zone én een afgeschermd schoolplein. In amper drie weken tijd uit de grond gestampt. Terwijl het nieuwe schoolplein tjokvol kinderen en ouders staat, werken werklui onverstoorbaar door. De laatste stoepranden worden vakkundig in de aarde gelegd. “Onvoorstelbaar wat hier in drie weken tijd gebeurd is”, riep wethouder Alex Wekema woensdagochtend door de microfoon. Toen eind december bekend werd dat de school per direct dicht moest wegens onveilige vloeren is razend snel een team specialisten samengesteld om zo snel mogelijk een noodschool te bouwen. De noodlokalen werden gevonden in het westen van het land, in Beverwijk. De partij die ze nodig had bleek de vergunning nog niet rond te hebben en dus verkasten de gebouwen naar waar de nood het hoogst was: Roden. Aannemingsbedrijf Koen Meijer werkte de hele kerstvakantie door om de boel af te krijgen. Wekema sprak ook zijn lof uit voor alle ouders en docenten die met opgestroopte mouwen de school meehielpen met verhuizen. “Een enorme klus die dankzij fanatieke ouders en medewerkers uitstekend geslaagd is. Tegen kwart voor negen was het tijd voor de officiële opening. De sleutel van de hoofdingang bleek in de laadbak van een enorme kraan te zitten. Toen die in een envelop naar beneden dwarrelde, draaide José Wolters de deur van haar nieuwe stulpje van het slot. Aan de wethouder om de eerste stap naar binnen te maken, gevolgd door een paar honderd kinderen die letterlijk stonden te trappelen van nieuwsgierigheid. Het was heel even zoeken naar ‘hun’ klaslokaal, tafel en stoel, maar na een kwartiertje zat iedereen op z’n plek.
Als ook de kleuters over zijn is Wolters van plan een grote opening te houden. Het is de bedoeling dat de noodschool voor een periode van twee jaar gebruikt gaat worden. Dan zou het nieuwe schoolgebouw voor de Marke klaar moeten zijn. Op welke locatie er gebouwd gaat worden is op dit moment nog niet bekend. Het liefst ziet het schoolteam een nieuwe  school op de huidige locatie aan de Molenweg. Iets dat wethouder Wekema goed begrijpt. “Hier heeft decennialang een school gezeten. We snappen dat ze het liefst een nieuwe school op de oude plek zien. Maar goed, daar gaat de raad over. Die moet haar goedkeuring geven.”

 

UIT DE KRANT