Versoepelingen gaan na 1 juni door: Rutte legt uit wat wel en niet mag

Afbeelding
actueel

REGIO – Eerder vanavond hebben minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens een persconferentie bekend gemaakt dat de versoepelingen van de coronamaatregelen na 1 juni doorgaan. Deze versoepeling werd op 6 mei al aangekondigd, maar tot vandaag was het nog niet zeker of deze ook daadwerkelijk door zou gaan. Dat hing af van eventuele nieuwe ontwikkelingen van het coronavirus. Rutte liet vanavond weten dat de versoepeling na 1 juni verantwoord is, gezien de laatste cijfers en het advies van het Outbreak Management Team. “De ruimte die er nu is, hebben we met elkaar verdiend”, aldus Rutte.

De versoepeling houdt het volgende in:


  • Vanaf 1 juni 12.00 uur mogen horecagelegenheden open voor maximaal dertig personen, exclusief personeel en mensen buiten op het terras. Mensen die samen in een huishouden wonen, mogen samen aan 1 tafel zitten, zonder de anderhalve meter afstand in acht te hoeven nemen. Klanten moeten altijd reserveren en in een checkgesprek wordt vooraf ingeschat of het bezoek risico’s oplevert. Op terrassen geldt geen maximumpersonen, maar wel moet iedereen (ook mensen die aan dezelfde tafel zitten) anderhalve meter afstand houden. Discotheken blijven voorlopig gesloten en grote evenementen zijn nog altijd niet toegestaan.

    Vele horecagelegenheden hadden eerder deze week aangegeven met Hemelvaart, of het hele Pinksterweekend al open te gaan, maar daar ziet het kabinet vanaf. Rutte: “Het heropenen van de horeca is een spannende stap. We kunnen helaas niet aan alle wensen voldoen”.

  • Vanaf 8 juni gaan de basisscholen en kinderopvangcentra volledig open. De middelbare scholen gaan op 2 juni alweer open en alle leerlingen en docenten moeten hierbij anderhalve meter afstand van elkaar houden. Ook het voortgezet speciaal onderwijs wordt op 2 juni weer opgestart. Op 15 juni gaat het MBO en het HBO weer beperkt starten met toetsing.
  • Net als de horecagelegenheden, mogen ook culturele instellingen op 1 juni om 12.00 uur weer open. Ook bij het bezoeken hiervan geldt dat men anderhalve meter afstand van elkaar moet bewaren. Eveneens geldt hier een checkgesprek en een maximum aantal bezoekers van 30. Bij musea en monumenten hangt het maximale aantal bezoekers af van het gebouw. Festivals zijn toegestaan als ze voorstellingen presenteren voor maximaal dertig bezoekers.
  • Vanaf 25 mei wordt de bezoekregeling voor verpleeghuizen uitgebreid. Sinds vorige week mocht bij 26 verpleeghuizen één vaste bezoeker per bewoner naar binnen. Vanaf 25 mei gaat dit gelden voor mer locaties. Vanaf 15 juni wil het kabinet de bezoekregeling landelijk aanpassen.
  • Ook voor de gehandicaptenzorg wordt de bezoekregeling aangepast. Vanaf 15 juni moet iedere cliënt bezoek kunnen ontvangen.
  • Het openbaar vervoer rijdt vanaf 1 juni weer volgens de normale dienstregeling. Reizigers moeten dan verplicht een mondkapje dragen.

    Verder gelden nog steeds de ‘basisregels’. Blijf thuis bij klachten, houd anderhalve meter afstand, vermijd drukte, was regelmatig je handen en werk zoveel mogelijk thuis.

UIT DE KRANT