Hoe kan je als jongere toch een betaalbare autoverzekering afsluiten?

actueel
Net je rijbewijs gehaald en van je zuurverdiende spaargeld je eerste autootje gekocht? Nu alleen nog een verzekering afsluiten. Maar als je de premie hoort die je moet betalen sla je steil achterover! Inderdaad, voor jongeren is een autoverzekering vaak een kostbaar geintje. De maandelijkse premie die je moet ophoesten is niet te doen en dat geldt ook voor het eigen risico die je betaalt bij schade. Er zijn echt hele grote verschillen tussen verzekeraars en het acceptatiebeleid dat ze hanteren voor jongeren en de premieopslagen die ze opleggen. Hoe kan je toch een relatief goedkope autoverzekering vinden?

Op je 17e een autoverzekering
Bij veel rijscholen kun je als vanaf je 17e jaar je rijbewijs halen. Tot je 18e mag je dan de weg op onder begeleiding van een coach. Er mogen niet meer dan 5 coaches op de begeleiderspas staan. Maar kun je als 17-jarige ook al een autoverzekering afsluiten? Bij sommigen wel. Dan kan interessant zijn omdat je dan meteen een schadevrij jaar opbouwt, omdat er een coach naast je zit is de kans op een aanrijding kleiner.

Leeftijd speelt altijd een rol
Elke verzekeringsmaatschappij kijkt naar je leeftijd, maar ook naar het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Daarnaast speelt het type auto waarin je rijdt een rol. Als je een snelle wagen met veel vermogen hebt zal de premie hoger zijn. Er zijn zelfs verzekeraars die je niet accepteren als je bijvoorbeeld in een Volkswagen GTI rijdt. Het is dus beter voor je portemonnee als je de eerste jaren in een auto met relatief weinig vermogen rijdt.

Leeftijdstoeslagen verschillen per verzekeraar
Het is verstandig om goed rond te kijken bij verschillende verzekeraars voor je een autoverzekering afsluit. Let bij autoverzekeringen vergelijken niet alleen op de prijs, maar ook op de voorwaarden. Hoeveel geld krijg je als je auto total-loss raakt? Heb je recht op een vervangende auto als die van jou niet meer rijdt? Krijg je hulp bij pech?

Mogen je ouders een verzekering voor je afsluiten?
Hoe je het ook wendt of keert, de premie voor een autoverzekering is voor jongeren onder de 25 is gewoon duurder. Denk je slim te zijn door je ouders een autoverzekering voor je af te laten sluiten? Bij veel verzekeraars mag dat niet. Alleen onder strenge voorwaarden accepteren sommige verzekeraars het wel. Het kan alleen als je nog bij je ouders woont en als jij het vaakst de auto gebruikt. Het nadeel is natuurlijk wel dat je geen schadevrije jaren opbouwt.

 

UIT DE KRANT