FC Groningen kan zich niet meer verschuilen achter blessures sterkhouders

Groningen, 2-5-2021, Stadium de Kuip, Hitachi Capital Mobility Stadion, Dutch eredivisie football Season 2020 / 2021, Groningen - Sparta, Sparta Rotterdam player aaron meijers, FC Groningen player Mike te Wierik
Groningen, 2-5-2021, Stadium de Kuip, Hitachi Capital Mobility Stadion, Dutch eredivisie football Season 2020 / 2021, Groningen - Sparta, Sparta Rotterdam player aaron meijers, FC Groningen player Mike te Wierik
actueel

GRONINGEN – FC Groningen is de laatste weken bezig aan een behoorlijk slechte reeks en de nederlaag tegen Sparta Rotterdam van afgelopen zondag mag daarin worden genoemd als nieuw dieptepunt. Aanvallend speelde de Trots van het Noorden negentig minuten lang werkelijk niets klaar. De ‘tikkies terug’ en ‘tikkies breed’ zorgden ervoor dat de FC amper in de zestienmeter van de tegenstander te vinden was. Echter was ook het verdedigende spel van een bedenkelijk niveau, wat eveneens was te zien bij de tegentreffers. De 0-1 ontstond uit een dramatische pass van Bart van Hintum en bij de 0-2 stonden alle elf mannen te kijken hoe Beugelsdijk in kon koppen. Een wedstrijd om heel snel te vergeten.

Aan het fanatieke en energierijke FC Groningen dat er aan het begin van het seizoen stond, is eigenlijk al sinds de winterstop weinig meer van over. De laatste wedstrijden lijkt het echter alsmaar slechter te worden. Tot een aantal weken geleden kon de Trots van het Noorden zich nog verschuilen achter het feit dat een groot aantal belangrijke spelers geblesseerd was, maar dat excuus gaat nu ook al een tijdje niet meer op. Dat betekent ook dat er een andere oorzaak gezocht moet worden voor de slechte prestaties en dan komen we vooral uit bij het feit dat er in de achterhoede teveel geschoven wordt met bepaalde spelers. In het begin van het seizoen hadden Bart van Hintum, Ko Itakura, Wessel Dammers en Damil Dankerlui steevast een basisplaats, maar sinds de komst van Mike te Wierik is de achterhoede bijna wekelijks anders geformeerd.

Afgelopen zondag stond Van Hintum op de linksback positie, vanwege de blessure van  Gabriel Gudmundsson. Een prima vervanger, ondanks dat hij behoorlijk in de fout ging. De problemen beginnen echter aan de rechterkant, waar Te Wierik wordt neergezet als back. De Tukker wordt de ene week als centrale verdediger ingezet en de andere week speelt ‘ie als rechtsback. Centraal achterin kan hij prima uit de voeten – alhoewel Dammers momenteel niet minder is – maar voor de backpositie is hij in de tactiek van Danny Buijs absoluut ongeschikt. Opbouwend is Te Wierik behoorlijk zwak en dat was ook al het geval tijdens zijn eerste periode in Groningen. FC Groningen heeft in het spel dat Buijs wil spelen behoefte aan een opkomende rechtsback en daarvoor is het beter om Dankerlui op te stellen. Het gevolg zou dan best kunnen zijn dat er voor Te Wierik geen plek is in de verdediging.

De komende weken staan voor FC Groningen nog wedstrijden tegen FC Emmen (uit), AZ (thuis) en PEC Zwolle (uit) op het programma. Als de Trots van het Noorden daar punten weg wil halen, moet er in ieder geval vanuit de verdediging wat veranderen. Als de backposities beter worden vervuld, kunnen de middenvelders en aanvallers veel beter worden bereikt. Afgelopen zondag stond Jorgen Strand Larsen wederom op een eiland en daar kon hij niet geheel verrassend weinig uitrichten. Vanaf de flanken kunnen de Groningers ontzettend gevaarlijk zijn en dat heeft de ploeg dit seizoen ook al vaker laten zien. De laatste weken zit dat er echter niet meer in.

Dat er wat moet gebeuren bij FC Groningen is wel duidelijk. De ploeg van Buijs heeft van de afgelopen zeven duels maar één weten te winnen (VVV-uit). De Groningers staan nog altijd op een plek die recht geeft op play-offs voor Europees voetbal, maar de marge is inmiddels verkleind tot zes punten. Die play-offs gaat FC Groningen zeker wel halen, maar het is maar de vraag wat de Trots van het Noorden daarin te zoeken heeft in de huidige vorm. Het is te hopen dat de Trots van het Noorden de knop nog één keer weet om te zetten en in de komende drie duels wat beter voetbal op de mat legt, zodat het toch met een goed gevoel de play-offs in gaat.  
UIT DE KRANT