Dit moet je weten over bankieren als een eenmanszaak

Afbeelding
actueel

Besluit je een onderneming te starten dan komt daar veel bij kijken. Het is handig en bijna een vereiste om een zakelijke rekening te openen als je begint met je onderneming. Zo houd je zakelijke geldstromen en privé geldstromen van elkaar gescheiden. Let op dat een zakelijke rekening openen niet verplicht is als ondernemer, maar dat het wel nodig kan zijn. Meer informatie lees je hier over zakelijk bankieren voor zzp’ers.


Wat is dat precies: een zakelijke rekening?


Je kunt een zakelijke rekening zijn als een betaalrekening voor zakelijke gebruik. In veel van de gevallen gaat het om een combinatie van zakelijke betaalrekening en zakelijke spaarrekening. Als ondernemer gebruik je een zakelijke rekening om je zakelijke inkomsten en zakelijke uitgaven te scheiden van je persoonlijke financiën. Maak je als ondernemer gebruik van een privé rekening voor je zakelijke inkomen en uitgaven dan wordt het allemaal heel onoverzichtelijk. Ook heeft een zakelijke rekening als voordeel dat het een stukje professionaliteit met zich mee brengt.


Hoeveel kost een zakelijke rekening bij een bank?


Je hebt tegenwoordig zakelijke betaalrekeningen voor slechts een aantal euro’s per maand. Er zijn een aantal aanbieders waar je een zakelijke betaalrekening helemaal gratis kunt gebruiken. Bij het openen van een betaalrekening krijg je bij de meeste grote banken een starterskorting. Zo kan het zijn dat de eerste zes maanden of het eerste jaar je helemaal niets voor de zakelijke betaalrekening betaalt. Zo kun je het eerste jaar als beginnende ondernemer je kosten laag houden. Sommige banken bieden extra mogelijkheden aan zoals korting op verzekeringen, pinautomaat en boekhoudprogramma’s.


Is het verplicht om een zakelijke rekening te openen bij een bank


In het bezit zijn van een zakelijke rekening van je onderneming is volgens de Nederlandse wet niet verplicht. Maar bij het overgrote deel van de banken is het niet mogelijk om zakelijke transacties te doen via een privé rekening. Dus als je vanuit dat oogpunt kijkt is een zakelijke rekening verplicht en noodzakelijk. Maar dat staat dus niet in de Nederlandse wet. Vraag je bank naar meer informatie als je alleen een privé rekening wilt gebruiken voor je onderneming.

UIT DE KRANT