Petitie voor behoud gebied Tolbertervaart ruim 1400 keer ondertekend

Afbeelding
Foto: Tieme Dekker
actueel

ZUIDHORN – Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Westerkwartier op Valentijnsdag 14 februari, werd door een aantal inwoners van en rond het gebied Tolbertervaart in Tolbert een petitie aangeboden, welke ruim 1400 keer werd ondertekend. Zoals bekend, heeft de gemeente haar oog op het gebied laten vallen voor de mogelijke bouw van woningen en een schoolcampus en de aanleg van sportvelden. Hiertoe werd voor het gebied al de Wet Voorkeursrecht Gemeenten toegepast. Het voornemen van de gemeente is erg slecht gevallen bij de bewoners en ook meerdere natuurorganisaties en zij zijn dan ook vastberaden en strijdbaar om de eventuele uitvoering van de plannen te voorkomen. 

Naast het aanbieden van de petitie, werd ook gebruik gemaakt van het zogenaamde Inspreekrecht. Opnieuw werd daarbij door de insprekers de grote cultuur-historische waarde van het gebied benadrukt, welke verloren zal gaan als de gemeente haar plannen doorzet. 

De geschiedenis van het gebied gaat terug tot de ijstijd, meer dan 1000 jaar geleden. Sporen daarvan, zoals hoogteverschillen en het reliëf in het landschap, zijn nog altijd zichtbaar. Daarnaast is het gebied belangrijk voor zowel de flora als de fauna. Veel diersoorten vinden er hun natuurlijke habitat. Het behoud van het gebied in de huidige staat is dan ook volgens velen belangrijker dan het volbouwen daarvan, terwijl voor dat laatste zeker ook alternatieven te vinden zijn. 

Gedicht

Het aanbieden van petitie had een enigszins ludiek karakter, omdat het in Valentijnstijl gebeurde. Onder de bekende muziektune van het voormalige en legendarische radioprogramma ‘Candlelight’ van de recent overleden presentator Jan van Veen, werd een liefdevol gedicht voorgedragen om de argumenten van de bewoners kracht bij te zetten. Het gedicht werd afgesloten met een duidelijke boodschap aan het adres van de gemeente Westerkwartier: ‘Tolbertervaart, we laten je niet gaan - Samen vechten we zodat je altijd blijft bestaan’. Of de petitie invloed zal gaan krijgen op de verdere besluitvorming is vooralsnog niet duidelijk. Burgemeester Ard van der Tuuk gaf wel aan dat hij de wijze waarop de petitie werd aangeboden erg leuk vond. De bewoners wachten in spanning af wat hun actie verder zal gaan opleveren. 

Lief Tolbertervaart, o zo schoon

Met jouw coulissen-landschap, zo wonderschoon

Maar dreiging hangt in de lucht, zo zwaar

Woningbouw en een school, dat willen we niet daar

Petitie in onze hand, vol liefde en protest

Voor behoud van jou, ons liefste landschap, de rest

Gemeenteraad van Westerkwartier, luister naar ons hart

Bescherm Tolbertervaart, voor altijd en apart

Laat de coulissen staan, als een schilderij

Vol kleuren contrast, voor jou en mij

Tolbertervaart, ons liefste stukje land

Samen staan we sterk, hand in hand

Dus Gemeenteraad, hoor ons pleidooi

Voor behoud van dit landschap, vol liefde trots en mooi

Tolbertvaart, we laten je niet gaan

Samen vechten we, zodat je altijd blijft bestaan

UIT DE KRANT