Open Les met Gerard Kemkers als ambassadeur

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
actueel

RODEN - Dat sporten en bewegen goed is voor de mens, kan Theo Troe uit Roden beamen. ‘Na mijn infarct en revalidatie ben ik door een fysiotherapeut van Beatrixoord geattendeerd op de organisatie Op Dreef. Een sport – en beweegvereniging die zich toentertijd vooral inzetten voor mensen met hartproblemen. Elke vrijdagochtend een uurtje verantwoord bewegen in de sporthal in Roden heeft mij geweldig geholpen. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en dat is iets wat je nodig hebt om het leven weer voort te zetten. Ik was 70 jaar toen ik werd opgenomen. Nu ben ik 85 en nog steeds actief bij de vereniging. Niet alleen om mee te doen, maar ook als penningmeester in het bestuur.’

De vereniging Op Dreef gaat zijn bakens verzetten. De doelgroep wordt breder. Ook mensen met lichamelijke ongemakken aan bijvoorbeeld knie, schouder of heup kunnen meedoen. Op Dreef heeft zich aangesloten bij Old Stars. Om dit te promoten is er een Open Les waar iedereen eens een kijkje kan nemen. Op vrijdag 29 maart zijn belangstellenden van harte welkom om mee te sporten en te bewegen in de sporthal De Hullen in Roden. Dit van 9.00 tot 11.00 uur. Wethouder Kirsten Ipema zal erbij zijn. Ook oud-schaatser en voormalig schaatscoach Gerard Kemkers zal de Open Les bijwonen. Hij zal ingaan op het nut van bewegen.

‘We willen ons deze ochtend opnieuw presenteren en wel als ‘Op Dreef Old Stars Multisport’. Dat past beter bij onze tegenwoordige doelstellingen. We zetten in op verbreding van de doelgroep, zodat meer mensen mee kunnen doen aan onze activiteiten,’ zegt bestuurslid Johan Menzinga. ‘Waren we eerder vooral een sportieve groep voor mensen met hartproblemen. Nu zetten we onze deuren ook open voor mensen die om wat voor reden niet deel kunnen nemen aan sport bij een reguliere club. Denk aan mensen met knie- of heupproblemen, schouderblessures, artrose hebben of op een andere manier last hebben van een lichamelijk ongemak.’ Op dit moment telt de verenging ruim 30 leden. De wekelijkse activiteit op de vrijdagmorgen is het vaste gegeven. Maar ook kunnen leden op dinsdagochtend aanschuiven voor een partijtje Klootschieten in het Mensingebos. Deelnemers komen uit de wijde omgeving. Van Veenhuizen tot Hoogkerk, van Peize tot en met het Westerkwartier.

Tijdens de Open Les kan er kennis gemaakt worden met de verschillende vormen van sporten en bewegen die wekelijks worden aangeboden door de trainers Frits Maas en Clara Penninga. ‘Er is altijd veel variatie in sport en bewegen. Meestal in kleine groepjes met een sport- en spelcircuit en soms met z’n allen. Het gaat bij ons niet om het winnen of om competitie. Naast bewegen op eigen niveau en mogelijkheden is het vooral ook altijd erg gezellig,’ zegt Theo Troe. De lesopbouw is gevarieerd. Er wordt begonnen met een warming-up en daarna volgt vaak een beweegcircuit, met bijvoorbeeld korfbal en tafeltennis. Afsluitend is er altijd volleybal. Dat kan traditioneel gespeeld worden, maar ook aangepast. Dan wordt de bal overgegooid, een soort van vangbal.

De sportcoaches van Welzijn in Noordenveld Wouter Meertens en Marten Vogt hebben Op Dreef ondersteuning gegeven om zich aan te sluiten bij Old Stars. ‘Hierdoor vergroten we de doelgroep om mee te doen met de activiteiten op de vrijdagmorgen,’ legt Marten Vogt uit. ‘Het is belangrijk dat mensen veelzijdig sporten. Dat voorkomt eenzijdige spierbelasting en blessures. Old Stars wordt door WiN gepromoot. We vinden het erg belangrijk dat mensen blijven bewegen op alle mogelijke niveaus.’ Tijdens de Open Les kan iedereen uit Noordenveld en wijde omgeving meedoen. Even kijken en sfeer proeven kan ook. Er kan zo kennis gemaakt worden met de mogelijkheden die de vereniging biedt. Om mee te doen hoef je geen ervaren sporter te zijn. Ook als je nooit hebt gesport ben je welkom. We zijn heel flexibel in de uitvoering en dat maakt dat iedereen mee kan doen,’ zegt Johan Menzinga.

Wie daarna door wil gaan krijgt een aantal lessen gratis aangeboden. Na afloop van de Open Les bestaat de mogelijkheid om gezamenlijk koffie te drinken. Wie iets meer wil weten kan even bellen met 06 49252106. Ook kan er contact opgenomen worden met WiN, 0503176500 of service@stwin.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT