Tijdelijke pré-mantelzorgwoningen gemeente Noordenveld

actueel

REGIO - In Noordenveld wordt het binnenkort mogelijk om een extra (tijdelijk) onderkomen bij of aan huis te realiseren voor toekomstige mantelzorg. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders vastgesteld in de ‘Beleidsregel pré-mantelzorgwoningen Noordenveld 2024’.

De regel voorziet in de behoefte om tijdelijke bewoning toe te staan aan 67+’ers die nu nog geen (permanente) mantelzorg nodig hebben, maar dat al wel graag dichtbij willen regelen voor de toekomst bij een familielid of een andere sociale relatie. Op deze manier komt de gemeente tegemoet aan de groeiende vraag naar zorg en de krapte op de woningmarkt. Ook draagt het bij aan een samenleving waarin iedere inwoner zoveel mogelijk mee kan doen aan de maatschappij.

Een pré-mantelzorgwoning kan bestaan uit een aanbouw of een tijdelijke unit op het perceel, variërend tussen 80 m2 en 100 m2. Deze mag voor tien jaar bewoond worden door één of twee personen. Hiervoor moet een omgevingsvergunning aangevraagd worden bij de gemeente.

Tot nu toe waren alleen mantelzorgwoningen officieel toegestaan in de gemeente Noordenveld. In de meeste gevallen mogen deze vergunningsvrij geplaatst worden (met een indicatie van een arts). Een tijdelijke pré-mantelzorgwoning kan worden omgezet naar een mantelzorgwoning zodra de situatie verandert. De ruimte mag niet worden gebruikt voor recreatieve doelen of als extra (permanente) wooneenheid.

Wethouder Robert Meijer: “Als gemeente geeft deze nieuwe beleidsregel ons meer ruimte om mee te denken met de persoonlijke situatie van inwoners. Deze persoonlijke benadering sluit naadloos aan bij de Woonvisie Noordenveld.”

Op dit moment staan er zo’n 25 mantelzorgwoningen in de gemeente Noordenveld. In de aanloop naar dit besluit is al een aantal aanvragen van pré-mantelzorgwoningen in behandeling genomen door de gemeente.

UIT DE KRANT