101 inzenders Folly Art Norg 2024

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
Cultuur

NORG -  Folly Art Norg 2024 blijkt voor 101 ontwerpers een uitdaging. Tot en met de laatste dag van februari konden ontwerpers zich inschrijven voor deelname aan het inmiddels prestigieuze Folly Art Norg. De teller voor de editie van 2024 kwam uit op 101, wat betekent dat de organisatoren de komende dagen druk in de weer zullen zijn met het maken van een eerste selectie van dertig genomineerden. Op 7 maart wordt duidelijk wie zijn of haar ontwerp in Norg mag gaan presenteren om uiteindelijk tot de vijftien ontwerpers te behoren die hun bouwwerk langs een wandelroute van 7 tot 8 kilometer daadwerkelijk mogen realiseren. De tweede selectie vindt plaats na een presentatie van de genomineerden. Eind maart is dan bekend wie de follybouwers zullen zijn. 

De inschrijvingen komen uit vrijwel alle provincies in Nederland, alleen Flevoland en Zeeland ontbreken bij de inzenders van een ontwerp voor een dwaasbouwwerk. Ook zijn er buitenlandse inzendingen uit Duitsland, België, Engeland, Zwitserland, Italië, Polen en Turkije. Opvallend veel kunstenaars hebben een ontwerp ingediend en evenals andere jaren doen ook veel architecten een poging een nutteloos bouwwerk te mogen realiseren in de Norger natuur. Daarnaast zijn er ook diverse ontwerpen ingediend door mensen zonder concrete culturele achtergrond. De organisatie bedenkt welke folly’s waar zullen komen te staan. Ondertussen werken de dwaasbouwers aan hun folly, die ze de week voor de opening mogen opbouwen. Voor de winnaar ligt een geldprijs van vijfduizend euro klaar. Ook wordt er een publieksprijs toegekend. Hiermee is een geldprijs van vijfhonderd euro gemoeid. De bouwers van een folly krijgen van de organisatie een bouwbudget van 650 euro. 

Wandelen met routekaart 

Folly Art Norg vindt dit jaar plaats van 28 juli tot en met 25 augustus. Bezoekers kunnen de follyroute op elk moment van de dag bewandelen, maar dit kan alleen met een routekaart en informatiegids die verkrijgbaar zijn op het infopunt. In de informatiegids staan in volgorde de folly’s weergegeven die je tegenkomt op de route, met tekst en uitleg over de folly en de maker(s). In de weekenden van Folly Art Norg zijn er meerdere activiteiten die de follyroute een extra kleurrijk tintje geven. Terwijl je de folly aandachtig bekijkt, luister en geniet je van een artiest bij de folly. Een muzikaal optreden, een poëtische voordracht of een meet & greet met een follybouwer. 

UIT DE KRANT