Zadenbibliotheek Leek plant eerste zaadje Westerkwartier

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
Cultuur

LEEK - Onder het toeziend oog van vrijwilligers en aanwezigen werd woensdag 27 maart de Zadenbibliotheek in Leek geopend door wethouder Bé Schollema. Samen met medewerker, Taal en Basis, Danielle Buytendorp werd de kast waarin zaden en boeken staan feestelijk “ontknoopt”. Naast de kast stonden vier stekjes gereed, welke met de voetjes in het water werden gezet door de wethouder. De stekjes stonden symbool voor de vier bibliotheken die in de Gemeente Westerkwartier een zadenbibliotheek openen en werden meegegeven aan de aanwezige vrijwilliger van de desbetreffende bibliotheek. Met de zadenbibliotheek hoopt de gemeente Westerkwartier ook vooral de jongere generatie te bereiken en interesse te wekken voor dit initiatief.

De zadenbibliotheek is inmiddels al op meer dan 100 locaties in Nederland te vinden en naast Leek openen in de aankomende maand ook de zadenbibliotheek Zuidhorn, Marum en Grootegast. De zadenbibliotheek is een plek waar je gratis zaden kunt lenen en ruilen. Elke zadenbieb heeft een wisselend assortiment zaden. Het zijn zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie bestaat uit zaden die terug zijn gebracht door leners en door tuiniers die hebben geoogst uit hun tuinen. Soms zijn er ook restanten van overgebleven biologische zaden van telers. 

Voor de opening had de bibliotheek nog extra feestelijk uitgepakt  en stonden vrijwilligers klaar om iedereen te woord te staan. Er konden stekjes geruild worden, welke waren opgesteld op een tafel bij de ingang van de bibliotheek. Op dezelfde tafel kon je zelfs moestuinstenen schilderen. Als je vervolgens de bijtjes op de vloer volgde kwam je uit bij een workshop zaadbommen maken onder leiding van Guerrilla Gardeners en kon je kennismaken met zaadjes onder een microscoop. De infomarkt werd bemand door verschillende organisaties zoals: Vakvereniging Wilde Weelde, Groei en Bloei, NDCE Westerkwartier en IVN Natuureducatie. Een prachtig ‘groen’ ensemble bijelkaar.

Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT