Folly Art Norg - vol verwondering langs twintig dwaasbouwwerken

Afbeelding
Cultuur

NORG - Met maar liefst 21 deelnemers gaat de organisatie van Folly Art Norg gaat ook dit jaar weer een mooie samengestelde follyroute ontwikkelen in het Norger esdorplandschap. Kleinschalig begonnen is het evenement – met een kleine twintigduizend bezoekers in 2024 - inmiddels uitgegroeid tot misschien wel het meest attractieve en verwonderende wat de zomer de Nederlandse natuur- en kunst- en cultuurliefhebber kan bieden.

Folly Art Norg is een wandeling van ongeveer 7,5 kilometer langs artistiek vormgegeven dwaasbouwwerken. De combinatie van de mooie Drentse natuur met de bijzondere folly’s maken dat de bezoeker zowel geniet, maar tegelijkertijd ook nadenkt over wat de bouwwerken in het landschap betekenen. Folly Art Norg 2024 start op 28 juli en duurt tot en met 25 augustus. Met een routeboekje die voor €15,- verkrijgbaar is, ga je gegarandeerd enkele uren prikkelend op pad.

De kwaliteit van de meer dan honderd inzendingen was dit jaar uitzonderlijk hoog. Opvallend was dit jaar ook de toename in het aantal buitenlandse inzenders, onder meer uit Duitsland, Polen, Turkije (Instanbul), Groot-Brittannië en Italië. Inzenders zijn kunstenaars, architecten, docenten, theatermakers, ICT’ers, vaklui, enzovoort.

Dertig inzenders werden uitgenodigd voor een pitch. Tijdens deze pitch presenteerde iedereen voor elkaar in 5 minuten het ontwerp. Het is ieder jaar weer een spannende maar inspirerende dag. De kwaliteit lijkt ieder jaar hoger te worden, wat de taak voor de organisatie een uitdaging maakt. Een deskundige jury gaat bepalen welke folly-bouwer met de hoofdprijs van vijfduizend euro naar huis gaat. Er is ook een publieksprijs, waar een geldbedrag van duizend euro aan is verbonden.

Vanaf dit jaar presenteert Folly Art Norg ieder jaar een afstudeer- of kunstproject van een student in opleiding onder de noemer Prestige Project. Een ereplek, ter aanmoediging voor nieuw talent en iemand om in de gaten te houden. Het kan allerlei vormen aannemen; een folly, een installatie, projectvoorstel of kunst in de openbare ruimte. Dit jaar is de keuze gevallen op de inzending van Maud van Dommelen, havo 4 leerling van het Commanderij College uit Gemert. Als opdracht kregen de leerlingen de opdracht van Folly Art Norg: ontwerp een folly. De inzendingen waren fenomenaal en er is één uitgekozen om uit te lichten. De klas gaat het ontwerp samen realiseren in het groot op hun school en vervoeren het resultaat naar het infopunt van Folly Art Norg 2024 aan de Dorpshuisstraat 1 in Norg.

Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT