Henk Kosmeijer

Afbeelding
de kerstboodschap
Carpe diem is een van mijn levensmotto’s
In de rubriek OP DE KOFFIE spreken we met een bestuurlijk, maatschappelijk, politiek, sociaal of anderszins in deze regio bekende persoon die we nu eens van een andere, meer ‘persoonlijke’ kant willen laten zien. We vragen daarbij naar meer ‘intieme’ zaken dan normaal in de media worden gesteld.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Deze keer is dat Henk Kosmeijer (Groningen, 1960). Bijna 4 jaar geleden is hij geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Marum. In de stad Groningen haalde hij destijds zijn lesbevoegdheid sociaalagogisch onderwijs aan de Rijksuniversiteit. Van 1998 tot 2013 was hij wethouder voor de PvdA in de gemeente Tynaarlo. Daarvoor was hij al wethouder in herindelingsgemeente Eelde. Rond 1985 was Kosmeijer ombudsman voor de PvdA, later verruilde hij deze functie voor sociaal juridisch maatschappelijk werk; daarna was hij manager in de verslavingszorg. Henk Kosmeijer tennist, wandelt en fietst graag. Ook reizen behoort tot zijn favoriete bezigheden. ‘Maar ik kan ook heel goed rondlummelen en wat aanklooien.’
Hoe voelt u zich nu?
Dat kan ik in één woord zeggen: Happy.
Hebt u voorbeelden of helden?
In de politiek is dat in de eerste plaats Joop den Uyl, die ik van nabij heb leren kenen. Met respect en bewondering, mag ik wel zeggen. Hij was en is nog steeds een voorbeeld voor mij. Een meer recente ‘held’, let op de aanhalingstekens, is Dries van Agt. Politiek destijds de tegenpool van Den Uyl, hoewel hij nu meer naar links is opgeschoven. Maar ik waardeer hem steeds meer als levensgenieter, een man zonder oogkleppen die als bewindsman ook van meer triviale zaken als de Tour de France kon genieten en daar ondanks zijn verantwoordelijke functie de tijd voor nam. Van Agt heeft volgens mij nog steeds iets van dat ondeugende, tegendraadse, in zich.
In wie bent u teleurgesteld?
Ongetwijfeld door talloze mensen, maar anderzijds relativeer ik graag. Ik besef dat ik dan wel teleurgesteld kan zijn maar dat ikzelf ook veel mensen teleurgesteld zal hebben. Mensen die me willens en wetens hebben teleurgesteld, ja, daar ben ik snel klaar mee.
Wat of wie zijn uw ergernissen?
Ik erger me vooral aan mezelf.
Op wie lijkt u?
Nee, ik noem niet mijn ouders maar Ton van der Hout, hij was mijn docent op de Sociale Academie en destijds mijn grote voorbeeld. Als jongeman was ik zoekende naar mijn identiteit en (lachend) die heb ik toen zo’n beetje van hem gekopieerd, althans uiterlijk. Maar uiterlijk is schijn…
Hebt u nog steeds dromen of doelen?
Jazeker. Ik zou willen dat men in het algemeen meer respect en begrip heeft voor mensen met andere meningen, ook al snap je daar soms niets van. Luisteren naar wat mensen te vertellen hebben vind ik een mooie eigenschap waarnaar ik dan ook streef. Het verrijkt je.
Wat is uw grootste angst?
Dat mensen uit mijn naaste omgeving wegvallen. Dat gebeurt vaak op onverwachte momenten.
Gelooft u?
Ik twijfel eerlijk gezegd. Maar ik ben van nature een twijfelaar…
Wat is uw guilty pleasure?
Alcohol. Maar ik ben daar voor mezelf heel strikt in. Door de week drink ik niet en in de weekenden met mate. En daar houd ik me aan.
Vind u zichzelf aantrekkelijk?
Dat vind ik nou een rotvraag. Maar het antwoord is voluit: nee. Wél probeer ik me altijd zo ‘aantrekkelijk’ mogelijk te presenteren. Kleding is daarbij voor mij essentieel.
Waar schaamt u zich voor of hebt u zich voor geschaamd?
Ik zat op de mavo in een clubje dat sommige leerlingen nogal pestte. Daar heb ik met terugwerkende kracht spijt van.
Wanneer hebt u voor het laatst gehuild?
Heel recent toen ik hoorde dat mijn beste vriend ernstig ziek is. Hier ligt ook een direct relatie met mijn grootste angst.
Wat zou u aan uzelf willen veranderen?
Ik zou wat geduldiger en relaxter moeten zijn.
Wie is uw grootste liefde?
Mijn vrouw! (Ja, daar zal ze van opkijken.)
Wat zou u, als u uw leven tot nu toe over zou kunnen doen, anders willen doen?
Niets, want op het moment dat je iets hebt gewijzigd verloopt alles wat daarna gebeurt ook anders en zou ik niet terecht komen op de plek en de omstandigheden waarin ik nu vertoef. Zoals gezegd: ik ben nu heel happy met wie en wat ik ben. .
Hebt u een levensmotto?
Meer dan één. Laat ik er een op zijn Van Agts noemen: Carpe Diem, pluk de dag!
 
 
 
 
 
 

UIT DE KRANT