Dit is waarom je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten

Extra Nieuws

Als ondernemer heb je iedere dag weer te maken met veel verschillende risico’s. Voor veel van deze risico’s zijn verzekeringen beschikbaar ter bescherming. Met zoveel beschikbare verzekeringen zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. Daarom focussen we in dit artikel op een typeverzekering: de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Waarom kan het verstandig zijn om deze af te sluiten?


Wat is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?

Voor we uitleggen waarom je deze verzekering wilt afsluiten, is het goed om eerst uit te leggen wat de verzekering precies inhoudt. Want wat is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nu precies? Eigenlijk komt deze verzekering in drie verschillende smaken:

  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: biedt dekking voor schade aan anderen of spullen van anderen, aangericht door jou, je personeel of je product;
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: biedt dekking voor (financiële) schade die ontstaan is, doordat je een fout hebt gemaakt bij het uitoefenen van je beroep;
  • Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering: biedt bescherming tegen schadeclaims die ontstaan doordat jij of een andere bestuurder een bestuurlijke fout hebt gemaakt.

Risico’s afdekken

Nu we weten over welke verzekering we het precies hebben, is het goed om te kijken naar waarom je deze verzekering af zou willen sluiten. Dat zit eigenlijk vrij simpel. Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering biedt bescherming tegen de financiële gevolgen van schadeclaims en de proceskosten die hierbij komen kijken. Zoals je waarschijnlijk weet, kunnen schadeclaims behoorlijk in de papieren lopen, evenals de proceskosten die ontstaan bij een juridisch proces.

Zeker kleine bedrijven doen er goed aan om zich te beschermen tegen deze kosten. Zulke hoge kosten kunnen voor kleine bedrijven simpelweg het einde van de bedrijfsvoering betekenen. Maar ook voor grote bedrijven kan een aansprakelijkheidsverzekering heel belangrijk zijn. Want hoewel sommige bedrijven reserves hebben aangelegd voor schadeclaims, geldt dit zeker niet voor alle grote bedrijven. In zo’n geval kan een schadeclaim zorgen voor zeer onwenselijke situaties. Er moet bijvoorbeeld meer geleend worden, of een project moet afgestoten worden om geld vrij te maken. Met de juiste verzekering hoeft dit niet, omdat de verzekeraar dan opdraait voor de kosten.

Hoeveel kost het?

Een verzekering is normaal gesproken natuurlijk niet gratis. Je zult dus maandelijks premies moeten betalen om dekking te ontvangen. Voor veel ondernemers is dit een reden om dan maar geen verzekering af te sluiten. Dat is natuurlijk niet verstandig, want je stelt jezelf en je bedrijf dan bloot aan allerlei risico’s die grote financiële gevolgen met zich mee kunnen brengen. Je brengt zelfs de toekomst van je bedrijf in gevaar.

Als je goed zoekt, is het wel mogelijk om flink te besparen op je premies. Hier en daar zijn er namelijk speciale kortingsacties waardoor je voor veel minder geld een goede verzekering kunt afsluiten. Dat geldt nu ook voor ABN AMRO Verzekeringen. Wanneer je als starter nu een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, dan kan je zelfs de eerste 6 maanden gratis krijgen.

UIT DE KRANT