Bouwgroep Dijkstra Draisma bouwt nieuwe huisvesting voor Novatec en Buitendienst bedrijventerrein Leeksterveld

Afbeelding
Westerkwartier Gemeente Westerkwartier
LEEK - Bouwgroep Dijkstra Draisma gaat een nieuw gebouw voor gemeente Westerkwartier en werk- en leerbedrijf Novatec bouwen op het bedrijventerrein Leeksterveld aan de Traan in Leek. Hiervoor ondertekenden wethouder Bert Nederveen en directeur Biense Dijkstra dinsdag 12 december 2023 een contract.  Het wordt niet alleen een mooi, maar ook een slim ingericht en energieneutraal gebouw. Gemeente Westerkwartier is blij met deze uitkomst van de in april 2023 gestarte Europese aanbesteding.

De nieuwbouw zal midden 2025 klaar zijn en vervangt de bestaande locatie Feithsweg 4 van Novatec in Tolbert en de gemeentewerf bij gemeentehuis Leek. Daarnaast wordt dit één van de drie hoofdlocaties van team Buitendienst van gemeente Westerkwartier. Het gebouw zal voldoen aan de nieuwste eisen, biedt meer ruimte en is goed voor de samenwerking tussen Novatec en gemeente.

Wethouder Bert Nederveen: “Ik ben bijzonder tevreden over het mooie ontwerp van het gebouw. Het gaat een fijne en goed bereikbare werkplek worden. Een ruim en licht gebouw met veel groen.”

Groene inrichting
Het mooie en slim ingerichte ontwerp van gebouwen en buitenterrein is gemaakt door de aangesloten architect TWA uit Burdaard. Het hoofdgebouw wordt energieneutraal en het terrein wordt geschikt gemaakt om de gevolgen van klimaatverandering aan te kunnen, met veel groen. Bij de bouw gaan natuurlijke- en hergebruikte materialen worden gebruikt. Dijkstra Draisma en Novatec kijken of medewerkers van Novatec kunnen meewerken in het bewerken en of produceren van deze materialen.

De nieuwbouwkavel is ruim 2 hectare groot en ligt aan de Traan op de hoek met de Lage Traan. Op deze kavel komen een hoofdgebouw, stallingsgebouwen en materiaalopslag, inclusief volledige inrichting van buitenterrein.

Start bouw zomer 2024
De komende periode wordt het voorlopig ontwerp van het gebouw en het buitenterrein verder uitgewerkt. De gemeente verwacht dat de bouw start na de zomer van 2024, waarna de locatie rond de zomer van 2025 klaar is om in gebruik te nemen.

Kosten
Ontwerp en bouw van de gebouwen, stallingen en het buitenterrein kost ruim € 14,8 miljoen euro (exclusief BTW). Dit is een vaste prijs tot het einde van het werk.

Huisvesting gemeente Westerkwartier
Gemeente Westerkwartier gaat van 15 gebouwen terug naar 8 gebouwen, besloot de gemeenteraad in 2022. Door de gemeentelijke herindeling in 2019 en een nieuwe manier van werken heeft de gemeente minder gebouwen nodig. Daarnaast is een aantal gebouwen oud en in slechte onderhoudsstaat. Gemeentehuis Leek werd in oktober 2023 al verkocht en maakt plaats voor een nieuwe duurzame woonwijk, plan Klein Nienoord. De nieuwbouw op het bedrijventerrein Leeksterveld vervangt o.a. het verouderde gebouw Feithsweg 4 van Novatec en de gemeentewerf bij gemeentehuis Leek.

UIT DE KRANT