kortebaan draverijen

|||
||| Foto: |||
in de spo[r]tlight

Stal de Groningers op volle sterkte naar Roden
RODEN – Hendrik Hagenauw kwam ooit met het idee om kortebaan draverijen in Roden te houden. Geen gek idee, want al jarenlang – eerst in de Heerestraat en tegenwoordig op de Norgerweg- is het een bijzonder drukbezocht evenement tijdens de Rodermarktfeestweek op woensdag. Het plaatje is feeëriek. Dravende paarden voor de horeca, drommen mensen leunend over de dranghekken. Nog steeds scoort de Totalisator hoge omzetten en de animo om in Roden deel te nemen is elk jaar weer groot. Elk jaar weer moeten er aspirant-deelnemers teleurgesteld worden. En in de loop der jaren kreeg het evenement naam en faam. Werd het onderscheiden en wordt zelfs het zand in Roden alom geprezen. De organisatie ligt ook woensdag 23 september weer in de kundige handen van Volksvermaken Roden.

Ook logistiek gezien levert de organisatie elk jaar weer een topprestatie. In no-time ligt er een arena om van te watertanden, enkele uren na de kortebaan lijkt het alsof er niets gebeurd is. Aan één traditie wat betreft de kortebaan komt dit jaar wel een eind. Voor het laatst zal Hennie Buiter namelijk een schilderij overhandigen aan de winnaar van de vorige editie. Want ook dat hoorde gewoon bij het evenement.

Wat blijft is dat iedereen graag in Roden aan de start wil verschijnen én wil winnen. Neem Michel Roggen. Ook hem is er alles aan gelegen om de kortebaan in Roden opnieuw te winnen. Vorig jaar zegevierde de eigenaar van dravers met Timmy H. op de Norgerweg. Volgende week woensdag hoopt hij opnieuw te scoren. De eerste start is zoals gebruikelijk om 13.30 uur ( ‘op uw plaatsen, 1,2,3..) en als altijd is het evenement gratis toegankelijk.
Onder de naam ‘Stal de Groningers’ is Roggen met zijn paarden op elke kortebaan, een spectaculaire afvalrace met dravers, aanwezig. En met succes. Dit seizoen won hij al drie keer. Evison werd Nederlands kampioen in Wognum, Barbert was de beste in Vroomshoop en Prince of Moor won in Egmond aan den Hoef. Vorig jaar beleefde de inwoner van het Groningse Noordwijk helemaal een topjaar door liefst negen keer te winnen, waaronder op zijn thuisbaan met Timmy H. Het wordt voor de ruin wel moeilijk om dit huzarenstukje te herhalen, aangezien hij sinds juli opgezadeld is met een handicap van vijf meter. Sindsdien bereikte hij nog slechts één keer de derde omloop. Roggen zal zijn beste paarden selecteren en aan de start brengen om ook in 2015 zijn favoriete huldiging te beleven.
Ook Zero Option Lane is een lokale favoriet. De ruin is eigendom van een groep vrienden van de inmiddels overleden voormalig eigenaar Wim van Schaik. Samen hebben zij ervoor gezorgd dat de pupil uit de stal van Hugo Langeweg junior nog altijd op de kortebaan actief is. Een aantal leden van de groep komt uit de directe omgeving van Roden. Zij waren dan ook bijzonder blij met de overwinning van de ruin op de Norgerweg, twee jaar geleden. In het huidige seizoen won hij in Assendelft en werd tweede in Egmond aan den Hoef, maar maakte ook te vaak galoppades direct na de start. De NDR verricht de loting voor de kortebaan in Roden op maandag 21 september. Het deelnemersveld is vervolgens direct te downloaden op www.kortebaandraverijen.nl. Op deze site zijn ook de uitslagen, statistieken, verslagen en video’s te vinden.

Nog even over de Totalisator. Ook volgende week woensdag kan er weer gespeeld worden op ‘winnend’,’plaats’, ‘duo en trio’ en ‘winscore’. Er kan al ingezet worden vanaf vijftig eurocent. Voor de mensen die van plan zijn een gokje te wagen, is het handig om vooraf een programmaboekje te halen bij de caravan van Volksvermaken, die steevast voor de Pompstee staat.

Kortebaan Roden
Wanneer: woensdag 23 september
Aanvang: 13.00 uur
Organisatie: Volksvermaken Roden
Info: www.volksvermaken.nl en www.kortebaandraverijen.nl.

UIT DE KRANT