Het weer: mild maar zon houdt het lastig

Weer

Na een winderig begin van de week met maandag een koude noordoostenwind is de rust weer gekeerd. Bovendien is het vandaag (dinsdag) en morgen een stuk vriendelijker met vooral vandaag geregeld zon. Dat danken we aan een rug van hogedruk die zich heeft afgesplitst van het ‘moederhoog’ op de noordelijke oceaan. Echter, op de centrale oceaan ligt een omvangrijk lagedrukgebied dat langzaam aan terrein wint in oostelijke richting. Boven Rusland ligt een krachtig hogedrukgebied dat langzaam aan verder wordt terug gedrongen. Oceaanfronten worden dan ook opdringeriger en beginnen vanaf woensdagavond ons land en gebied binnen te trekken. Vrijdag zorgt een klein ruggetje van hogedruk weer voor een tijdelijke wapenstilstand maar tijdens het weekend volgt een nieuwe aanval vanaf de oceaan met toenemende wisselvalligheid als gevolg. Hoewel het Russische hoog tegenstand biedt lijken regengebieden wel door te kunnen dringen tot ons gebied zodat het weekend (licht) wisselvallig verloopt.

De verwachting: morgen (woensdag) wolkenvelden, afgewisseld door enkele opklaringen en een maximumtemperatuur rond 8 of 9 graden. De wind uit het westen is zwak of matig, windkracht 2 tot 3. Nadat we een aantal frisse nachten hadden met minima rond het vriespunt blijft de temperatuur er in de nacht naar donderdag er ruim boven. Dit komt door de passage van een front met wolken en kans op wat regen.

Donderdag ligt er een front boven ons gebied. Er is dan ook veel bewolking en er kans af en toe wat regen of lichte regen vallen. Met een matige tot vrij krachtige wind uit et zuiden tot zuidwesten wordt milde lucht aangevoerd, het kwik schommelt in de middag rond 9 of 10 graden.

Vrijdag waait het nog altijd stevig en voert de zuiden- tot zuidwestenwind zachte lucht aan. Met geregeld zon wordt het 10 of 11 graden. Het blijft droog. Zaterdag is het nog altijd zacht met 11 of 12 graden. Zondag doet het kwik een stapje terug naar 8 of 9 graden. Beide dagen passeren er een paar zwakke fronten maar mogelijk zal de meeste activiteit er uitgeperst worden zodat het vaak droog zal zijn met nu en dan zon.

Na het weekend lijkt het Russische hogedrukgebied zich gestaag wat uit te breiden richting West-Europa. Dat zou betekenen dat neerslaggebieden ons niet kunnen bereiken, de wind uit het oosten waait en de zon wat meer kans krijgt bij temperaturen rond of iets boven de 10 graden.        

Me e r d a a g s e 


Weerbeeld

Wind

richting

Wind kracht

Min 

temp

max..

temp

zon

neerslag

wo

Wolken/wat zon

w

2/3

0

8

30

20









do

Wolken/buitje

z/zw

3/5

4

9

20

40









vr

Droog/geregeld zon

z/zw

4/5

5

10

40

10









za

Wolken/wat zon/buitje?

z/zw

3/5

5

12

30

30









zo

Licht onbestendig

z/zw

2/3

5

8

30

30

UIT DE KRANT