Strijd tussen ‘Noordzeewolken’ en opklaringen

weerbericht Weerbericht

De tweede week van de meivakantie verloopt wat vriendelijker dan de eerste al blijft de rol van de zon wat onzeker. Wel is het veelal droog, maar richting het lange Hemelvaartsweekend proberen velden met lage bewolking vanaf de Noordzee steeds weer tot ons gebied door te dringen. Oorzaak is een hogedrukgebied op de Noordzee en de Noorse zee. Langs de oostflank stroomt vochtige lucht ons gebied binnen. Een deel van die wolken lost op, maar soms is de wolkendeken hardnekkig en heeft de zon het lastig. Zelfs een enkel buitje is niet helemaal uit te sluiten deze dagen. Daarbij is het vrij rustig weer. Tijdens het weekend bestaat de mogelijkheid dat de rugas van het hogedrukgebied zich naar het oosten verplaatst. Dan wordt de rol van de Noordzee een stuk kleiner of raakt zelfs uitgespeeld. Dan zou het laatste buitje verdwijnen en wordt de rol van de zon groter met vooral op zondag wat verder oplopende temperaturen. Hoewel de meeste modellen een dergelijke ontwikkeling laten zien weten we uit de praktijk dat een dergelijk proces ook wel eens vertraging oploopt.

De verwachting: morgen (woensdag) zijn er opklaringen, maar trekt er ook bewolking over. Daarbij is kans op een enkel buitje en wordt het bij weinig wind een graad of 17.

Donderdag, Hemelvaartsdag passeert een zwakke storing. Er zijn opklaringen en er trekken velden met wolken over, vooral in de loop van de dag. Mogelijk valt er wat lichte regen of komt het tot een buitje. Ook dan wordt het rond 17 graden en is het rustig weer. Vrijdag zijn de veranderingen klein.

Tijdens het weekend neemt de kans op een bui of buitje verder af. Zaterdag is de kans op overtrekkende wolken vanaf de Noordzee nog redelijk groot al zijn er ook brede  opklaringen. Zondag lijkt er een hoofdrol voor de zon weggelegd. Met 20 of 21 graden wordt het dan ook wat warmer. Zaterdag schommelt de maximumtemperatuur rond 18 of 19 graden. Op beide dagen is het rustig weer. Mocht de hardnekkigheid van de Noordzeebewolking een beetje meevallen ziet het er vanaf Hemelvaartsdag vriendelijk uit. 

UIT DE KRANT