Boekenpraat

Afbeelding
Boekenpraat

Veel mensen zijn dol op het lezen van series. Ze vinden het heerlijk om het ene na het andere deel te lezen. Vaak met tussenpozen omdat de auteur dan hard aan het werk is met het schrijven van het volgende deel. Zelf lees ik liever zoveel mogelijk verschillende boeken, zodat ik u zo goed en zo breed mogelijk kan adviseren.

Op dit moment is de serie over de Zeven Zussen enorm populair. Bent u al begonnen? Of heeft u misschien de verschillende delen van The Game of Thrones gelezen? Het laatste seizoen is net op tv en de reacties zijn overweldigend; het was nog nooit zo spannend. Dit geeft de verkoop van de boeken weer een impuls. Ook voor kinderen zijn er geweldige series. Wat te denken van Het Leven van een Loser of De Waanzinnige Boomhut. Als ze eenmaal zijn begonnen aan zo’n serie, kunnen de kinderen niet wachten tot ze het volgende deel te pakken hebben. Oké, er staan best veel illustraties in, maar hey, ze lezen, en ze vinden het leuk!Ik denk dat het succes van de series te danken is aan het feit dat mensen graag kiezen voor zekerheid. Hun leesplezier is verzekerd. En hoewel de boeken vaak afzonderlijk ook goed te lezen zijn, hebben de meeste series een rode draad die ze graag volgen. Tegenwoordig zie je overigens steeds vaker dat auteurs na het schrijven van een serie overstappen op iets anders. Ze slaan een andere weg in. Zo schreef thrillerschrijfster Camilla Läckberg een spannende serie over steeds dezelfde twee personen, politieman Patrik Hedström en zijn vrouw, schrijfster Erica Falck. Het laatste deel Heks verscheen in 2017. Vorige week kwam Läckberg met een stand-alone, namelijk Gouden Kooi.


Ik vertelde al dat ik bijna nooit een serie lees. Wel bijvoorbeeld een eerste deel om te weten waar het over gaat, maar daarna haak ik af. Toch is er een uitzondering die de regel bevestigt: de boeken van M.J. Arlidge, over de zeer bijzondere inspecteur Helen Grace. Wát een spannende boeken. Als er een nieuw deel verschijnt, zet ik alles opzij om meteen te kunnen beginnen.


Een paar weken geleden kwam er een nieuw boek van M.J. Arlidge uit, los van de serie. Het is zijn eerste op zichzelf staande thriller. Het was even wennen, maar hij sloeg de plank niet mis. Ik blijf enthousiast! Het nieuwe boek Kom je spelen? is een echte pageturner. Het verhaal speelt zich af in Chicago, soms met ietwat surrealistische situaties. Het leven daar wordt opgeschrikt door de moord op twee jonge twintigers. Al snel denkt men aan een seriemoordenaar en de politie is natuurlijk steeds een stap te laat om erachter te komen wie de dader is. Een verband tussen de moorden is er eigenlijk niet, alleen dan dat Cassie, een jonge vrouw, beweert dat ze vooraf al had kunnen voorspellen wanneer deze moorden zouden plaatsvinden.  


Wilt u kennismaken met M.J. Arlidge? Dat kan nu extra voordelig. Het eerste deel van de serie en zijn debuut, Iene Miene Mutte, met inspecteur Helen Grace is nu verkrijgbaar voor 7,50 euro. Inmiddels zijn er acht boeken in de serie. Dus ik moet waarschuwen: er bestaat een kans op leesverslaving.


Graag tot ziens.


Femke Liemburg
Boekhandel Daan Nijman

UIT DE KRANT