Boekenpraat: Nirwana van Tommy Wieringa

Afbeelding
Boekenpraat

Femke bespreekt Nirwana van Tommy Wieringa: ‘man, man, man, ik heb in tijden niet zo’n wervelende roman gelezen.’

Regelmatig bespreekt Femke Liemburg van Boekhandel Daan Nijman in deze krant haar Boek van de Week. Femke leest verschillende genres: de ene keer een thriller, dan een roman, soms een uitstapje naar poëzie of geschiedenis, maar het kan ook net zo goed een kinderboek zijn dat haar is opgevallen. Het Boek van de Week is in ieder geval altijd een boek dat ze bijzonder genoeg vindt om over te vertellen, een pareltje tussen alle nieuwe uitgaven.    

Deze week: Nirwana van Tommy Wieringa

Afgelopen zondag beleefden we de lezing van Tommy Wieringa. Ik kan echt wel zeggen ‘beleven’, want wat kan die man vertellen. Wat gebruikt hij mooie woorden en schitterende zinnen. We hingen aan zijn lippen, ik kan het niet anders verwoorden.

Eerder las ik al verhalen van Tommy Wieringa. Natuurlijk ‘Joe Speedboot’, een boek dat je voor altijd bijblijft. Tegen ‘Nirwana’ heb ik een tijdje aangehikt. Het sprak mij niet meteen aan; het thema niet en dat het boek bijna 500 pagina’s telt, helpt ook niet mee. Als ik aan een boek begin, vind ik het altijd fijn dat ik ongeveer weet wanneer ik op de helft ben en wanneer ik het uit kan hebben. Natuurlijk lees ik veel en graag, maar mijn voorkeur gaat uit naar iets minder dikke boeken.

Met het oog op zijn komst in Tolbert, besloot ik me er toch aan te wagen. En man, man, man, ik heb in tijden niet zo’n wervelende roman gelezen. Ik kan niet zeggen dat het een familiegeschiedenis is, want dit verhaal bevat zoveel meer. En op het moment dat je denkt dat een en ander wel erg afdwaalt, pakt het je weer bij de kladden en leidt het je naar een perfect einde. Waar ik een hekel aan heb zijn verhalen, die op het einde snel in elkaar worden geknutseld. Dit boek is met uiterste precisie naar het einde geschreven. Het klopt van de eerste tot de laatste pagina.

Om inhoudelijk toch iets uit de doeken te doen: het verhaal gaat over de Friese familie Adema. Een grootvader, die een offshore-imperium stichtte, door schade en schande wijs geworden. Overigens was hij fout in de oorlog, liet zich eerst aan Duitse zijde gelden en sloot zich later ogenschijnlijk aan bij het verzet. Dan de tweelingbroers Willem en Hugo; hun levens hadden niet verder uit elkaar kunnen staan. Een vader en moeder die strijdend hun leven leiden. Het is het verhaal van een verstreken eeuw, waarbij Hugo zich ten doel stelt het verleden te ontrafelen; om zo in het reine te komen of het vuur te doven.

Lees dit boek! Laat je meevoeren en overrompelen. Het is het perfecte boek, ook voor de Boekenweek die komende zaterdag begint.

Titel: Nirwana Auteur: Tommy Wieringa ISBN: 9789403180816

Prijs: € 29,99

UIT DE KRANT