Warm welkom

Afbeelding
Foto:
Puur natuur

Onlangs reed ik over landweggetjes van werk naar huis. Het avondzonnetje scheen met warme lichtstralen over de landerijen. De bermen waren versierd met voorjaars bloemen. Ik dacht ‘de lente is nu echt begonnen’. Speenkruid, bosanemonen, pinksterbloemen, paardenbloemen, boterbloemen, madeliefjes, dotterbloemen en nog veel meer. De weilanden zijn frisgroen en de koeien staan weer in de wei. Ineens zie ik een knalgeel weiland vol paardenbloemen. Prachtig, wat een warmte straalde dat land uit, wat een prachtige kleur. Ik heb er een tijd naar staan kijken en foto’s gemaakt. Heerlijke tijd vind ik het voorjaar.

Terwijl ik naar het gele bloemenveld keek, herinnerde ik me een artikel over de betekenis van bloemkleuren. Gele bloemen staan voor warmte, energie, groei, stralen en het begin van de lente. Gele bloemen zijn een vorm van warm welkom aan het begin van de lente.

Je schijnt met gele bloemen iemand te kunnen opbeuren als het even iets minder goed gaat. Dat heet kleurenpsychologie. De gele kleur staat voor een nieuw begin, optimisme, vreugde en vrolijkheid. Zou ik daarom zo zijn gegrepen door het gele bloemenveld? Ik houd van positivisme en heb een hekel aan negativisme en gezeur. Gele bloemen schijnen zelfs de productie van gelukshormonen te kunnen bevorderen. Een wandeling langs of door een paardenbloemenveld kan dus geen kwaad, zeker als je een beetje ‘down’ bent.

Ik las ook dat gele bloemen staan voor wijsheid, intellect en creativiteit. Je kunt met gele bloemen dus je waardering uitspreken voor een intellectuele prestatie maar ook iemand inspireren tot creatieve inspanningen. Het lijkt dus best een goed idee om gele bloemen aan iemand cadeau te doen. Maar pas op, want er zijn ook gele bloemen die al eeuwenlang bekend staan om hun negatieve betekenis. Gele tulpen en gele rozen staan namelijk voor onmogelijke liefde, ontrouw, haat en jaloezie. Niet zo best dus. Geef daarom liever rode, witte of oranje rozen want die staan voor liefde, onschuld en zelfs passionele liefde.

Er bestaan ook culturele verschillen in de betekenis van gele bloemen. Vooral in oosterse culturen worden gele bloemen in verband gebracht met de dood. Vooral goudsbloemen. Ik herinner me een Hindoestaanse crematieplechtigheid, die ik in Nepal bijwoonde. De overledene en de crematieplaats waren rijkelijk met goudsbloemen versierd.

Valt het jou ook op dat in het voorjaar vooral veel gele en wit/roze bloemen bloeien? Ik heb het dan over inheemse planten. Dat lijkt een reden te hebben. De kleuren geel en wit vallen extra op en dat blijkt gekoppeld aan ultraviolet licht. Ze zijn beter zichtbaar voor bestuivende insecten. Omdat in het voorjaar nog niet zoveel insecten rondvliegen zijn deze kleuren belangrijk om zoveel mogelijk insecten te lokken. Geel is dus een opvallende kleur. Je ziet niet voor niets vaak gele omleidingsborden langs de wegen als er aan de weg wordt gewerkt.

Een van mijn favoriete gele voorjaarsbloemen is de dotterbloem (Caltha palustris s. palustris). Deze geeloranje ‘grote boterbloem’ knalt eruit in het groene gras. Je vindt ze, vanaf maart tot eind april, op vochtige natte graslanden en oevers van beken en sloten. Ze bloeien soms nog een keer in de nazomer. ‘Dotter’ verwijst naar dooier, de gele kleur die vroeger als kleurstof werd gebruikt. De licht giftige plant werd ook medicinaal gebruikt, tegen bloedarmoede en leverziekten waaronder geelzucht. De jonge bloemknoppen werden gedroogd of in azijn geweekt. Een goed alternatief voor kappertjes. Prachtplant.

Ik kijk nu toch anders naar bloemkleuren in de bloemenwinkel. Gele zonnebloemen en narcissen durf ik gerust te geven, ze stralen warmte en vreugde uit. De gele tulpen en gele rozen laat ik toch liever staan.

Andre Brasse – Puur Natuur- april 2024

Afbeelding

UIT DE KRANT