Theaterdirecteur Jacob Frölich wil een Koperen Kees

Afbeelding
Foto: MEDIA-TOTAAL NOORD
Winsinghhof

Minutenlang staarde ik naar beneden. Dit was wel een van de mooisten die ik ooit had gezien. Zo glanzend. En zo opzichtig ook. Ik had onlangs een vergadering met de leden van de NSD (Noordelijke Schouwburg Directies) in Franeker, bij Theater De Koornbeurs. En een goed gebruik is om in de pauze even een rondje door het betreffende theater te doen, waar op dat moment de vergadering is. Zo leidde de directeur van De Koornbeurs ons rond in ‘haar’ theater. Enthousiast vertelde ze over de zaal, de toneeltoren, de vernieuwingen, de foyer en ga zo maar door. Terwijl wij daar zo op het toneel van de grote zaal stonden, viel mijn oog op de ‘Koperen Kees.’ Ik vroeg mij ineens af of wij wel een Koperen Kees hebben in De Winsinghhof. En hoe die er dan uit ziet, nooit op gelet. Stom! 

Eenmaal terug in De Winsinghhof zag ik inderdaad dat wij er ook een hebben, maar die van ons was niet zo mooi. Sterker nog, het was een klein stukje tape. Best jammer. Maar wat is nu eigenlijk een Koperen Kees? Ik zal het uitleggen. Koperen Kees is de naam van een merkteken op het toneel. Dit merkteken aan de voorzijde van het podium is voor theatertechnici het vaste referentiemeetpunt voor het plaatsen van decor, licht en geluid. Ondanks dat de naam doet vermoeden dat dit merkteken van koper is gemaakt, is deze meestal in messing uitgevoerd. Koperen Kees is als merkteken in vrijwel elk theater in Nederland te vinden en dankt zijn naam vermoedelijk aan Kees van der Wilk, die de eerste technische inventarisaties heeft uitgevoerd. 

Sinds de jaren negentig van de twintigste eeuw worden technische inventarisaties en digitale tekeningen beheerd door ‘Stichting Tekening’, opgericht door Bert Middelweerd. Hij hanteert dan ook ‘Bronzen Bert’. Een leuk feitje is dat – ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van acteur Bram van der Vlugt in 2019 – de Koperen Kees in de Koninklijke Schouwburg werd vervangen door de ‘Bronzen Bram’. 

We moeten toch maar eens nadenken over een ietwat mooiere Koperen Kees voor in De Winsinghhof. Ik zal eens kijken waar je die kunt kopen. En tot die tijd weet u als bezoeker waarom er zo’n stukje tape in het midden van het toneel geplakt zit.

Jacob Frölich
Directeur/Programmeur
Theater & Cinema de Winsinghhof

UIT DE KRANT