‘Dat stuk bij de bovenloop van de Slokkert. O, wat is het daar mooi!’

||
|| Foto: ||
actueel

Geel-rood staat voor Drenthepad: 324 kilometer langs de allermooiste plekjes van Drenthe

NOORDENVELD- Een man die z’n fiets -met een kwast en twee potten verf in de fietstas- tegen een boom parkeert en die vervolgens voorziet van een rode en gele streep, is de aanleiding voor dit verhaal. Waarom die strepen op de boom, wilde de journalist van de Krant weten, die al eerder bomen in het Mensinge bos aantrof met dezelfde beschilderingen. Tekens van defensie? De scoutingclub misschien? Hans van Leeuwen –de man met de kwast en de verf- kwam met het verlossende antwoord: markering voor het Drenthepad. “Er zijn zoveel mensen die geen idee hebben wat het is. Sommigen denken dat ik met een of andere geheime codering bezig ben.”

Onder verwoede wandelaars is het wel bekend, veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. Het Drenthepad, één van de oudste wandelpaden van ons land, telt 324 kilometer. Een tocht langs allerlei unieke plekjes in Drenthe. Van Roderesch tot Peizerwold, van Veenhuizen tot Dwingelo. In het oosten van Drenthe voert het pad door het enige archeologische reservaat van Nederland, door de Strubben en het Kniphorstbosch, dankzij de eeuwenoude grafheuvels, hunebedden en middeleeuwse karrensporen ook wel het ‘Pompeï van Drenthe’ genoemd. “Het wandelpad in Drenthe is het begin geweest van alle lange-afstandspaden in Nederland”, vertelt Hans van Leeuwen van het Drenthepad. “Het Nivonpad, heette het eerste lange-afstandspad dat van Midlaren tot aan Havelte liep. Een groot deel van het oude pad is opgenomen in het Drenthepad.”

52 kilometer van het streekpad loopt door de gemeente Noordenveld, weet Van Leeuwen te vertellen. Dinsdagmiddag 12:00. De fiets van Van Leeuwen ligt tegen een dikke kei op Landgoed Mensinge. Als markeerder trekt hij 2 keer per jaar langs de route om te kijken of de markering nog in orde is. “Het kan zijn dat er een boom gekapt is. Of een lantaarnpaal weggehaald.” Is dat het geval, beschildert hij een nieuwe boom of paal. Een snoeischaar behoort ook tot de standaard uitrusting van Van Leeuwen. Voor het geval er takken voor de strepen hangen, zoals ook bij de bomen van Mensinge het geval is.

De geel-rode routes zijn streekroutes, de wit-rode staan voor lange afstandsroutes, legt Van Leeuwen uit. “Zie je die pijl daar”, wijst de wandelgoeroe naar een bruin paaltje naast een rij groene PTT-brievenbussen bij de ingang van het landgoed. Een minuscuul geel-rood stickertje maar nu in driehoekvorm. “Dat betekent dat de route hier van richting verandert.” Niet onbelangrijk dus. Best opletten nog, want ook dit tekentje valt niet echt op. Zie je met gemak over het hoofd. “Ja, je moet goed om je heen kijken, wil je de route goed lopen”, beaamt de markeerder. De wandelpadtekens kunnen behalve op bomen en lantaarnpalen ook op paaltjes en keien staan. “Als je het boekje erbij houdt, kan er niets mis gaan”, weet Van Leeuwen die de route zelf twee keer gelopen heeft. “In twee verschillende richtingen. Eén keer vanaf het begin, de andere keer ben ik aan het eind begonnen. Echt een prachtige route. Ze rijgen de mooiste plekjes van Drenthe aaneen. Je komt op de meest gekke plekken waar je anders nooit komt”, vertelt de markeerder die juist de 52 kilometer door Noordenveld ook echt het summum van de tocht vindt. Het állermooiste stukje, noemt hij het zelfs. “Al vanaf de start bij het Fochteloërveen is het zó mooi. En stil. Je komt er nauwelijks iemand tegen. Daarna leidt de route richting Veenhuizen, door Westervelde naar het Tonkensbos en vervolgens naar de bovenloop van de Slokkert… Het landschap is daar zó gevarieerd. De Slokkert? “Dat is een smal beekje dat later overgaat in het Peizerdiep en het Lieversediepje”, verklaart Van Leeuwen. “Er is overigens op dat stuk wel een probleem. Het is er namelijk te nat. Voor je het weet sta je tot je enkels in het water. Het recreatieschap Drenthe en Natuurmonumenten onderzoeken nu of het mogelijk is de route hier op vlonders aan te leggen. De route vervolgt zich via Norg, Langelo, de Langeloërduinen richting het Sterrenbos in Roden waarbij het voorbij Mensinge via het Natuurschoonbos naar Nienoord in Leek leidt. “Een klein stukje Groningen in de route. Daarna wandel je via de Onlanden (je komt langs Knossen en door Roderwolde) richting Eelde.” Van Leeuwen kijkt op zijn horloge. Hij moet verder. Bij Veenhuizen moeten de strepen ook gecheckt worden. Niet de wit-zwarte, maar de geel-rode uiteraard. Nieuwsgierig geworden naar de bijzondere wandelroute door Drenthe? Op wandelnet.nl/drenthepad is het volledige pad te vinden.

||
||

UIT DE KRANT