Waarvoor heb je een overlijdensrisicoverzekering nodig?

actueel

Sluit je een hypotheek af om een huis te kopen? Dan kun je gelijktijdig een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten. Toch sluit niet iedereen zo’n verzekering af bij een hypotheek. Zij denken hierdoor geld te besparen. Je betaalt inderdaad geen premie, maar je moet weten dat een ORV uitkomst biedt in verschillende situaties. Als je niet weet wanneer je een overlijdensrisicoverzekering af moet sluiten, ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst leggen wij jou namelijk haarfijn uit waarvoor je een overlijdensrisicoverzekering nodig hebt.

Jouw nabestaanden hoeven niet te verhuizen
Als één van de kostwinners van een gezin plotseling overlijdt, komt er minder geld binnen. Gevolg hiervan kan zijn dat de woonlasten niet meer betaald kunnen worden. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat jouw nabestaanden moeten verhuizen. Wanneer jullie op een fijne plek wonen, is dit uiteraard niet wenselijk. Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af? Dan is verhuizen niet nodig. De verzekeraar keert namelijk een eenmalig bedrag uit aan jouw nabestaanden als je plotseling overlijdt. Dankzij dit bedrag kunnen zij bijvoorbeeld de hypotheek of huur blijven betalen. Hierdoor hoeven zij niet op zoek naar nieuwe woonruimte, maar is er voldoende tijd om te rouwen.

Kosten voor de kinderen kunnen gedekt worden
Sommige mensen denken dat een overlijdensrisicoverzekering alleen bedoeld is om de hypotheek of huur mee te betalen. De eenmalige uitkering wordt hier inderdaad veelvuldig voor gebruikt, maar veel mensen dekken er ook kosten mee die zij voor de kinderen maken. Heb je nog kleine kinderen? Dan kun je een deel van het geld gebruiken voor kinderopvang. Je kunt dan zelf (meer) gaan werken, waardoor er meer geld binnenkomt. Je kunt de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering ook gebruiken om bijvoorbeeld studiekosten voor de kinderen – nu of in de toekomst – te betalen.

Financiële zekerheid voor je partner en/of kinderen
Een derde reden om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, is omdat je hiermee financiële zekerheid creëert voor je partner en/of kinderen. Dankzij de uitkering die zij krijgen als jij overlijdt, geef je hen de mogelijkheid om hun leven weer financieel op de rit te krijgen. Jouw partner kan er bijvoorbeeld een periode onbetaald verlof door nemen. Hierdoor is er voldoende tijd om te rouwen en het verlies te verwerken. Ook als je geen partner of kinderen hebt is een ORV het overwegen waard. Een overlijdensrisicoverzekering kan namelijk ook steun bieden aan familieleden die achterblijven na jouw overlijden.

Ben je verplicht een ORV af te sluiten?
Zoals je hierboven kon lezen, zijn er verschillende redenen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Omdat het hier om een verzekering gaat, draag je premie af. Dit wordt door veel mensen gezien als een nadeel van een ORV. Daarom wil je mogelijk eerst antwoord op de vraag: ‘is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?’. Tot 2018 was deze verzekering verplicht bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar vandaag de dag is een ORV niet verplicht meer. Sommige geldverstrekkers verlangen overigens wel van jou dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Doe dit dan ook, want het nadeel weegt niet op tegen de voordelen van een overlijdensrisicoverzekering.

UIT DE KRANT