6 veel voorkomende beginnersfouten als belegger en hoe ze te vermijden

actueel

Het is gemakkelijk voor een beginnende belegger om fouten te maken uit uitbundigheid, ongeduld of zelfs onwetendheid. Maar die fouten kunnen kostbaar zijn, zodat het de moeite waard is ze te vermijden.Om uw winsten te vergroten en uw verliezen te beperken, is het belangrijk om een beetje kennis op te doen voordat u begint met beleggen. Tegen de tijd dat u klaar bent met dit artikel, hebt u een beter idee van het soort temperament dat u nodig hebt, welke verwachtingen redelijk zijn en welke strategieën u het beste zullen dienen. Hoe meer u weet, hoe beter u het kunt doen.


Hier zijn 6 veelgemaakte beginnersfouten en hoe u ze kunt vermijden.


1: Beleggen voordat u er klaar voor bent


Ten eerste, investeer nooit voordat u er klaar voor bent, en dat betekent zowel financieel als mentaal.


  • Los uw hoogrentende schuld af voordat u gaat beleggen. Als u diep in de schulden zit en bijvoorbeeld jaarlijks 18% aan rente betaalt (wat geen ongewoon percentage is), zou al het geld dat u uitgeeft aan aandelen meer dan 18% moeten opbrengen om geen terrein te verliezen. Over lange perioden is het jaarlijkse rendement van de aandelenmarkt gemiddeld bijna 10%, niet 18%, met veel perioden die aanzienlijk minder dan dat zijn.
  • Het is ook slim om een volledig gevuld noodfonds te hebben voordat u geld in aandelen steekt. Streef ernaar zes tot twaalf maanden levensonderhoud gemakkelijk beschikbaar te hebben. Zonder een noodfonds kan een dure autoreparatie of een onverwachte medische rekening u dwingen uw aandelen op een slecht moment te verkopen - bijvoorbeeld wanneer ze tijdelijk in waarde zijn gedaald - waardoor u toekomstige winsten misloopt.

2: Onrealistische verwachtingen stellen


Rijkdom opbouwen via de beurs kan tijd kosten, en dromen over snelle winsten kunnen snel de bodem worden ingeslagen. Bijvoorbeeld:


  • Stop nooit geld in aandelen die u misschien binnen de komende vijf jaar nodig hebt, omdat de markt af en toe inzakt en het een paar jaar kan duren om te herstellen.
  • Heb redelijke verwachtingen van beleggen in aandelen. Het gemiddelde jaarrendement van de markt op lange termijn is bijvoorbeeld bijna 10%, maar sommige jaren kan het rendement met 25% of meer stijgen, terwijl het ook met 25% of meer kan dalen. Verwacht volatiliteit en weet dat weinig aandelen op lange termijn een gemiddeld rendement van meer dan 20% zullen opleveren.

3: De verkeerde mensen of bronnen vertrouwen


Veel nieuwe beleggers stellen te veel vertrouwen in pratende hoofden in financiële tv-programma’s of in hete aandelentips van een vriend of collega. Iedereen kan een aandeel aanbevelen, maar u kent zelden echt de staat van dienst van de aanbeveler -- en zelfs een goede belegger zal soms slechte tips geven. Beleggers kunnen ook worden opgelicht door koude bellers die een avond onderbreken met een dringende oproep om geld te steken in een unieke, niet te verliezen belegging, misschien een bedrijf dat zogenaamd op het punt staat kanker te genezen of goud of olie te vinden. Onthoud dat alles wat te mooi klinkt om waar te zijn, dat waarschijnlijk ook is.


4: Te veel commissies betalen


Als u eenmaal begint met beleggen, zorg er dan voor dat u niet te veel uitgeeft aan handelscommissies, dat zijn de kosten die uw effectenmakelaar in rekening brengt voor elke koop- of verkooporder die u plaatst. Streef ernaar niet meer dan ongeveer 2% van de waarde van uw handelscommissies te betalen. Als u bijvoorbeeld een transactie van € 1.000 plaatst, besteedt u niet meer dan € 20 aan commissies. Veel goede makelaars rekenen tegenwoordig €7 of minder per transactie, dus u kunt relatief kleine transacties doen en niet meer dan 2% betalen.


Een commissie van € 7 zou 2% van een transactie van € 350 zijn. Als u echter een order van €100 plaatst, zou een commissie van €7 7% vertegenwoordigen, en zou uw investering met een volle 7% moeten groeien om quitte te spelen. Ga naar Trusted Broker Reviews voor Nederlanders om de meest geschikte broker voor uw handelsstrategie te vinden.


5: Niet voldoende diversifiëren


Niet voldoende diversifiëren is een andere veel voorkomende beleggingsblunder, en het wordt niet noodzakelijkerwijs aangepakt door u bezit, zeg, 20 verschillende aandelen. Als 10 daarvan energiebedrijven zijn en 10 productiebedrijven, bent u niet zo gediversifieerd. Een plotselinge daling van de olie- of gasprijs kan het lot van de helft van uw portefeuille veranderen, net als een recessie die fabrikanten doet vertragen.


6: Verwachten dat prestaties uit het verleden zullen aanhouden


Als u op zoek bent naar aandelen of beleggingsfondsen waarin u kunt beleggen, kan het moeilijk zijn om die te weerstaan die een zeer sterk jaar achter de rug hebben, misschien wel met 60% of meer gestegen of zelfs in waarde verdubbeld. Weet echter dat zulke goede prestaties zich niet automatisch jaar na jaar herhalen -- vooral bij beleggingsfondsen. Een snel groeiend bedrijf kan zijn aandelen meerdere jaren achtereen zien stijgen, maar dat is geen garantie. En de enorme winst van een beleggingsfonds kan een uitschieter blijken te zijn.

UIT DE KRANT