Wilskracht maakt een slippertje in de koestal

Afbeelding
actueel

DE WILP - Wie een avond flink wil lachen en de handen op de knieën wil slaan bij elk hilarisch voorval, doet er goed aan om de voorstelling van Toneelvereniging Wilskracht uit De Wilp te bezoeken. Maar liefst vijf keer speelt de vereniging ‘Kippies in de koestal’. De olijke klucht, geschreven door Bernd Gombald en bewerkt door Ben ten Velde, brengt de meest absurde en lachwekkende scénes voort.

Het verhaal gaat over Egbert, een boerenzoon. Hij verhuurt kamers om bij te verdienen op de boerderij. Zijn vader, die ook Egbert heet, wil dat absoluut niet hebben. De verhuur verloopt boven verwachting, maar dan ontstaat er halverwege een kink in de kabel. De twee kamers die verhuurd worden, gaan nogal ‘vreemd’. Een slippertje ligt op de loer. Het kookpunt wordt bereikt en of de vindingrijkheid van zoon Egbert alles recht kan breien? Om daar achter te komen is ernaartoe gaan de enige oplossing. De vereniging uit De Wilp heeft ook dit jaar weer een sterrencast weten te presenteren. Niemand minder dan Hendrik Renkema, Vincent Roffel, Janneke Hazeloop, Dennis Reitsma, Piet Oldewarris, Henk Winter, Denise Hut, Stephanie Kuiper, Jan Thomas Fokkens, Marjan Fokkinga en Max Winter zullen ten tonele verschijnen en in het zinderende podiumlicht schitteren. De regie is ditmaal in handen van Riekje Hummel en Wijke Velting, leden van Wilskracht en twee toneelpioniers. ‘Kippies in de koestal’ wordt op 2, 3, 9 en 10 februari gespeeld. Vier avonden en één middag. Ze hebben het voor elkaar weten te krijgen om een boerderij in een dorpshuis neer te zetten. 

Indrukwekkend decor

‘Het decor is door onze leden gemaakt. Het ziet er fantastisch uit, heel overtuigend. Ieder jaar weten we het publiek te verassen met mooie decors en leuke aankleding. Een mooi decor en goede aankleding zorgen altijd voor dat echte toneelgevoel!’ Vertelt Sylvia Nabring, zij is penningmeester en heeft nog nooit gespeeld. ‘Ik ben met veel plezier betrokken bij de vereniging, maar spelen doet een ander maar. Het bestuur en de spelers hebben er zin in. We staan er als vereniging goed voor. Dit jaar hebben we vier nieuwe leden mogen verwelkomen. Een paar kijken nog even mee vanuit de zaal, maar we zijn enorm blij dat ze zich hebben aangesloten. Het houdt onze vereniging ook jong. De kracht van onze vereniging zit hem ook wel in het groepsgevoel. Dat heeft ervoor gezorgd dat ook veel leden van buiten De Wilp komen. We hebben nu 25 leden, die spelen overigens niet allemaal mee. Maar alsnog is het een flink aantal en we kunnen altijd beroep op hen doen. Al jarenlang spelen we met veel plezier in dorpshuis Op de Welle. Deze is in de coronatijd verbouwd, dus sindsdien spelen we in een compleet nieuw gebouw. Vroeger kwam het nog wel eens voor dat we uitstapjes maakten en in andere dorpen ons stuk opvoerden. Dat is niet meer van deze tijd. Aan een kant is dat best jammer, maar nu richten we ons met veel overgave op ons ‘eigen’ publiek.’

In 1953 werd Toneelvereniging Wilskracht opgericht. Sinds september is er hard en intensief gerepeteerd op de wekelijkse woensdagavond. Ze weten keer op keer sterke kluchten en blijspelen neer te zetten. Daarbij is een goede combinatie van timing en snelheid belangrijk. Ze hopen ook dit jaar weer 400 enthousiaste toneelliefhebbers aan het lachen te maken. Tot nu toe is niet gebleken dat de ‘vloek van de Farao’, die vorig jaar werd gespeeld, ook echt voor problemen heeft gezorgd. Op zaterdag 13 januari hield de vereniging in dorpshuis Op de Welle namelijk een voorverkoop. Tientallen mensen kwamen hierop af en vele kaarten vlogen als warme broodjes over de toonbank. Zaterdag de 10e is uitverkocht. Voor een paar voorstellingen zijn er nog kaarten die voor 10 euro per stuk gekocht kunnen worden. Voor donateurs is de eerste kaart gratis en de tweede 5 euro. De kaarten kunnen worden gehaald bij Sylvia Nabring aan de Meester Nennstiehlweg 50 in De Wilp.

UIT DE KRANT