Een nieuwe Boekenpraat: Gelukkige dagen, een aangrijpend boek over de gevolgen van dementie

Afbeelding
Cultuur

Regelmatig bespreekt Femke Liemburg van Boekhandel Daan Nijman in deze krant haar Boek van de Week. Femke leest verschillende genres: de ene keer een thriller, dan een roman, soms een uitstapje naar poëzie of geschiedenis, maar het kan ook net zo goed een kinderboek zijn dat haar is opgevallen. Het Boek van de Week is in ieder geval altijd een boek dat ze bijzonder genoeg vindt om over te vertellen, een pareltje tussen alle nieuwe uitgaven.    

Deze week: Gelukkige dagen van Renée van Marissing

Vrijwel iedereen krijgt er mee te maken, zijdelings of direct: dementie. Ieder uur krijgen vijf mensen in Nederland dementie. Vijf per uur! De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. In dit boek leren we Sil kennen. Zij krijgt op 46-jarige leeftijd de ziekte van Alzheimer; jongdementie, een sluipmoordenaar die niet het lichaam maar het geheugen sloopt. Waarbij inleveren de nieuwe toekomst is en het vooruitzicht alleen maar onzeker en eindig. Totdat je niets meer weet. 

Sil is een vrouw die midden in het leven staat. Met een relatie, een fijn huis, gezellige vrienden. We worden meegenomen in het verhaal vanaf het moment dat haar gedrag kleine veranderingen begint te laten zien. In eerste instantie wordt er nog aan een burn-out gedacht, maar er zijn te veel bijzonderheden om het daar op te kunnen houden. We lezen over de momenten dat er steeds meer vraagtekens worden gesteld bij het gedrag van Sil. Dit moet iets anders zijn, iets onomkeerbaars, iets onheilspellends. En na verschillende onderzoeken komt dan het noodvonnis. 

Jongdementie kenmerkt zich door een langzame achteruitgang, met grote gevolgen. Vervreemding en acceptatie. Het verhaal gaat niet alleen over de patiënt Sil, maar ook over haar omgeving. Haar grote liefde Lina, die onvoorwaardelijk voor Sil wil zorgen, gesteund door een lieve vriendengroep. Maar de achteruitgang neemt steeds serieuzere vormen aan. Sil raakt in verwarring, verliest de grip op haar leven. 

Het verhaal is schrijnend om te lezen. Maar het is niet alleen verdrietig, het laat ook de mooie kanten zien van innige vriendschappen. Er blijkt veel hulp voorhanden als een moeilijke situatie daarom vraagt. Humor, relativering, terugkijken naar een waardevol verleden. Herinneringen ophalen met vrienden maakt het hier en daar wat lichter allemaal. Aan de andere kant laat het ook zien wat voor impact het heeft als een geliefde in twee jaar tijd verandert van een ontwikkelde vrouw in een kind dat bij alles hulp nodig heeft. 

Een unheimisch verhaal. Het raakt je om te lezen hoe het voor iemand is om aan alzheimer te lijden. Want lijden dat is het. Dat iemand zo vervreemd kan raken van alles en vooral van zichzelf. Een must-read voor iedereen die op welke manier dan ook in aanraking komt met dementie. 

Titel: Gelukkige dagen 

Auteur: Renée van Marissing

ISBN: 9789400507

Prijs: € 23,99

UIT DE KRANT