Boekenpraat: Femke leest Mevrouw Sinterklaas

Afbeelding
Boekenpraat

Regelmatig bespreekt Femke Liemburg van Boekhandel Daan Nijman in deze krant haar Boek van de Week. Femke leest verschillende genres: de ene keer een thriller, dan een roman, soms een uitstapje naar poëzie of geschiedenis, maar het kan ook net zo goed een kinderboek zijn dat haar is opgevallen. Het Boek van de Week is in ieder geval altijd een boek dat ze bijzonder genoeg vindt om over te vertellen, een pareltje tussen alle nieuwe uitgaven.    

Deze week: Mevrouw Sinterklaas van Thedo Keizer met illustraties van Nynke Talsma

Het is misschien een beetje gek om als boekverkoper te beginnen over de reclame van een grote internetwinkel, maar dit boek gaat over het gevoel dat die reclame oproept. De verwachtingsvolle blik van het meisje, het verlangen en de magie. Het hoort bij deze tijd van het jaar. 

Luusje heeft enorm veel zin in de komst van Sinterklaas. Zij verheugt zich er enorm op. Samen met haar oma gaat Luusje naar de intocht; ze voelt kriebels van opwinding. Luusje valt bijna stijl achterover als Sinterklaas haar naam weet. En zelfs haar hele naam: Lucia. Normaal noemt niemand haar bij haar echte naam. Het blijkt maar weer: Sinterklaas weet alles. Als Sinterklaas op bezoek komt op de basisschool voert Luusje met een paar vriendinnetjes een mooie dans uit voor Sinterklaas. Als Sinterklaas vraagt of zij later danseres wil worden, antwoordt Luusje dat ze graag Sinterklaas wil worden. 

Iedereen zegt dat meisjes geen Sinterklaas kunnen worden, maar Sinterklaas is het daar niet mee eens. Je kunt alles worden wat je wilt, vindt hij. Ook mama zegt dat je alles kunt worden wat je wilt. Zij heeft vroeger weleens een verhaal gehoord over Mevrouw Sinterklaas, het verhaal van Sintele-zij. Sintele-zij werd ook wel de vrouw van Sinterklaas genoemd. Sintele-zij is net als Sinterklaas al heel oud, heeft hele mooie lange witte haren en rijdt op haar ezel. Zij brengt niet pakjes rond. Nee, zij controleert of de kinderen blij zijn en of alle pakjes goed terecht zijn gekomen. Sintele-zij komt in actie als Sinterklaas en de pieten weer naar Spanje vertrekken. 

Als Luusje en haar broertje Nick een weekend bij oma logeren, blijken er verdacht veel aanwijzingen te zijn dat oma weleens Sintele-zij zou kunnen zijn. En hun moeder Sintele-zus en hun oom Sintele-zoon. Luusje en Nick proberen het mysterie te ontrafelen; ze komen steeds meer zaken op het spoor die in die richting wijzen. Maar net als het verhaal van Sinterklaas kan ook het geheim van Sintele-zij heel lang verborgen blijven. Lukt het om het geheim te ontdekken? Daar kom je achter als je dit boek gaat voorlezen aan kinderen die betoverd zijn door de magie rondom Sinterklaas. 

Mevrouw Sinterklaas is een heerlijk voorleesverhaal voor de mooiste tijd van het jaar. Een verhaal vol magie en mysterie. Dat niets prijsgeeft over het geheim van Sinterklaas. Het maakt het alleen maar groter en mysterieuzer, en zelfs geloofwaardiger. 

Titel: Mevrouw Sinterklaas

Auteur: Thedo Keizer

ISBN: 9789021684864

Prijs: € 18,99

UIT DE KRANT