Boekenpraat

Boekenpraat

Regelmatig bespreekt Femke Liemburg van Boekhandel Daan Nijman in deze krant haar Boek van de Week. Femke leest verschillende genres: de ene keer een thriller, dan een roman, soms een uitstapje naar poëzie of geschiedenis, maar het kan ook net zo goed een kinderboek zijn dat haar is opgevallen. Het Boek van de Week is in ieder geval altijd een boek dat ze bijzonder genoeg vindt om over te vertellen, een pareltje tussen alle nieuwe uitgaven.??? 

Deze week: Boslof van Dieter Coppens 

Aan het einde van de zomer komt er een moment dat ik denk dat ik vrijwel alle titels die ik wilde lezen wel heb gehad, dan is het tijd voor nieuwe inspiratie. Nu, aan het begin van de herfst kan ik mijn lol wel weer op! Er komen zoveel mooie titels binnen. Keuze, keuzes; het blijft lastig. 

‘Boslof’ sprak mij meteen aan. Het lijvige boek ziet er al op het eerste oog schitterend uit: het ademwolkje van Dieter Coppens en de optrekkende mist tussen de bomen op de cover. Je krijgt zin om eropuit te trekken. De paden op, de lanen in. 

Het boek is ingedeeld naar de seizoenen. Coppens heeft het Zoerselbos in België als basis voor zijn waarnemingen genomen. Het is een bos zoals we dat ook in Nederland kennen. Hij kreeg toegang tot ook de afgesloten delen om zo het hele bos te kunnen ervaren en met ons te kunnen delen. We ontkomen er niet aan om ook stil te staan bij de klimaatverandering en welke invloed dat heeft op het bos. 

De afwisseling tussen de verschillende elementen verwonderen. Coppens gaat regelmatig full focus het bos in om heel doelbewust elk detail waarop de natuur hem trakteert, in zich op te nemen. Soms lijkt het een teleurstellende en vooral koude observatiewandeling te worden. Tot bijvoorbeeld de reeën hun reet laten zien. Het gevoel, de liefde, het enthousiasme dat dit bij hem oproept, is bijna ontroerend. En ik zou het mezelf gunnen om de tijd te nemen, om met deze ogen naar de natuur, naar het bos te kijken. 

Het boek is een combinatie van informatie, schitterende foto’s, verhalen, overpeinzingen. Een boek voor de natuurliefhebber, degene die de bossen met andere ogen wil bekijken. Degene die dieper en verder wil kijken in het bos. Met meer kennis en ervaringen. Het boek leent zich om van a tot z in een ruk uit te lezen, maar je kunt het ook prima er zo nu en dan even bij pakken. 

Hoe meer je erover leest, hoe meer je beseft hoe weinig je weet. Het gaat er niet om dat je alles weet. Het gaat om jouw bewondering voor en verwondering over de natuur. Na het lezen van dit boek leerde ik een paar vogels beter kennen, weet ik het verschil tussen bijen en hommels. En ik heb genoten van de gesprekken en de verhalen die dit boek rijk is. 

Titel: Boslof

Auteur: Dieter Coppens

ISBN: 9789022340028

Prijs: € 29,99

We moeten van de Vendel en Elman dankbaar zijn dat ze dit boek samen hebben uitgebracht en natuurlijk ook Annet Schaap voor de tekeningen die het verhaal nog meer kracht bij zetten zonder schreeuwerig te worden. Het is een lief, aandoenlijk boek. 

Bij tijden is het verhaal schrijnend en hartverscheurend. Zinnen als: Soms ben ik een beetje langzaam, denk ik, want nu pas drong het echt tot me door: we mochten blijven. We hadden eindelijk een keuken die alllen voor ons was, we hadden eigen slaapkamers, een eigen douche een eigen wc en zelfs een tuin. Het verhaal laat zien wat voor impact vluchten uit je eigen vertrouwde land,

Dit kinderboek is in mijn ogen heel belangrijk het geeft zo goed weer over wat kinderen die gevulcht zijn meemaken. Hoe zijn naar hun nieuwe land kijken, welke ongemakken er zijn, hoe ze weer vertrouwen moeten krijgen in alles en iedereen om hun heen. En hoe belangrijk zoiets als een dwergkonijn dan kan zijn. Roya durft Misjka namelijk wel de verhalen te vertellen over het vluchten uit hun land, de omstandigheden van de reis en al haar angsten. 

Edward van de Vendel en Anoush Elman schreven al eerder een verhaal. Toen er een dwergkonijntje in het gezin van Anoush kwam war er opeens nog een verhaal dat verteld moest worden. Anoush vluchtte samen met zijn familie van Afghanistan naar Nederland. Dit vluchtelingenverhaal is gebaseerd op zijn ervaring. Een verhaal over uitblinken in weggaan en opnieuw moeten beginnen. Of het nu gaat over de wisseling van AZC’s, juffen of andere omstandigheden. Wat zo knap is aan dit verhaal is dat het verhaal vanuit verschillende perspectieven wordt vertelt en je zo een goed beeld krijgt van hun reis. Maar ook dat iedereen zo’n heftige gebeurtenis met een heel ander gevoel kan ervaren. 

‘Ik denk dat mijn hart de hele tijd dichtgeklapt was geweest, want nu voelde ik dat het zichzelf weer een beetje openvouwde.’

UIT DE KRANT