Applaus

Afbeelding
Foto: MEDIA-TOTAAL NOORD
Winsinghhof

Het is donderdag 5 oktober, half drie in de ochtend en ik word gewekt door het geluid van mijn telefoon. Er is brand in De Winsinghhof en meteen weet ik dat de komende dag hectisch zal zijn. Op mijn eerste vraag of er gewonden zijn, is het antwoord gelukkig negatief. Als ik na een uur weer gebeld word dat het sein brand meester is gegeven, vraag ik mij meteen af wat de schade aan het pand is.  

In alle vroegte rijd ik naar Roden en vanaf het moment dat ik mijn auto parkeer, is het meteen een drukte van jewelste. De pers staat te wachten, de schade-expert van de verzekering is in aantocht, mensen van de gemeente staan klaar en het team van De Winsinsghhof verzamelt zich bij het theater. 

Voor mij betekent het snel schakelen tussen gesprekken, vragen beantwoorden, inventariseren wat er gebeuren moet. Crisismanagement noemen ze dat. Dat we niet open kunnen, is al snel duidelijk, dus we verplaatsen een paar activiteiten naar andere locaties (bedankt Hotel Onder de Linden!). Voorstellingen worden geannuleerd, impresariaten gebeld en bezoekers geïnformeerd. 

Ik ben enorm onder de indruk van de manier waarop we allemaal de schouders er meteen onder zetten. Iedereen gaat zo voortvarend te werk, dat we aan het einde van de dag al een helder stappenplan hebben en kunnen beslissen om een week later de deuren te openen voor onze bezoekers. Een zogenaamde stip op de horizon. En het werkt heel fijn als je zo’n stip hebt.  

Voor restaurant BRUUT is die stip helaas nog niet helemaal helder. De keuken is zo beschadigd, dat het wel langer duurt om dat weer op orde te krijgen. In de theaterzaal, de foyer en het kantoor hebben we gelukkig alleen rook- en roetschade. Een schoonmaakploeg heeft vijf dagen lang keihard gewerkt om alles weer schoon te krijgen, zodat wij alsnog het theaterseizoen konden starten.  

Ik wil hier graag iedereen enorm bedanken die ons hulp en steun heeft aangeboden, op wat voor manier dan ook. In het bijzonder de gemeente Noordenveld, de brandweer, de verzekeringsmaatschappij (en hun zeer doortastende schade-expert), collega-theaters, het bestuur van Stichting De Winsinghhof, de schoonmakers, buren van het theater, ondernemers uit Roden en uiteraard ook al mijn collega’s en vrijwilligers. Zonder hen was het niet gelukt om op vrijdag 13 (!) oktober de deuren, en daarmee ons theaterseizoen, alsnog te openen voor onze bezoekers. Dat verdient applaus!  

Ik moet zeggen dat ik zelf nog nooit zo hard heb genoten van een applaus als na het concert van Tangarine, die vrijdagavond. Wat was ik blij dat die eerste avond zo goed was verlopen, met een fantastisch concert en blije bezoekers. En ook heel graag applaus voor al onze bezoekers, voor hun begrip, geduld en steun! 

Jacob Frölich
Directeur/Programmeur
Theater & Cinema de Winsinghhof  

UIT DE KRANT