Het kan alle kanten op met de jonkies van Lukkien

DORDRECHT, 02-02-2024, M-Scores Stadion , season 2023 / 2024 , Dutch Keuken Kampioen Divisie Football , match between Dordrecht and Groningen , FC Groningen player Luciano Valente dejected after the match
DORDRECHT, 02-02-2024, M-Scores Stadion , season 2023 / 2024 , Dutch Keuken Kampioen Divisie Football , match between Dordrecht and Groningen , FC Groningen player Luciano Valente dejected after the match Foto: Shane Winsser
Sport

Het kan alle kanten op met FC Groningen. Trainer Dick Lukkien is vooral benieuwd of zijn team hongerig blijft en kan blijven leveren. Wel, dat hij zich afvraagt of zijn jongens hongerig blijven is raar. Hij heeft een team tot zijn beschikking met veel jonge jongens die nog niets hebben gewonnen en speelt niet met een elftal volgevreten vedetten met hun achterzak vol prijzen. Het is meer de vraag hoe de jonkies met de druk om zullen gaan. Na een imposante serie van dertien wedstrijden zonder nederlaag komt natuurlijk onvermijdelijk het moment dat je weer eens verliest.
De nederlaag tegen Dordrecht was een dure en het is vooral interessant hoe het team daar op reageert. De druk begint toe te nemen. Een jong elftal is per definitie kwetsbaar. Komende donderdag wordt weer een interessante test tegen het Fortuna Sittard van Danny Buijs, waar de halve finales van de KNVB beker binnen handbereik liggen. Natuurlijk zullen de spelers van Lukkien hongerig blijven, maar hun gebrek aan ervaring is veel meer een punt van zorg. Daarbij wordt vooral Duarte node gemist. Hij kan een wedstrijd lezen en heeft een schat aan kwaliteiten. Pelupessy, een andere man met ervaring op het middenveld mist op de eerste plaats pure kwaliteit en is geen speler die anderen op sleeptouw neemt. Bacuna is evenmin een leider. Alleen Rente heeft de uitstraling van een winnaar maar van zulke spelers heeft FC Groningen er weinig. Eigenlijk mist Groningen in alle linies een leider. Verder is er met het vertrek van Van Veen geen super-sub meer, een spits die als invaller nog iets zou kunnen forceren. Ook dat is een verontrustend feit als je de ambitie hebt te promoveren.
Of het gebrek aan leiders FC Groningen in de kaart zal gaan spelen moet de toekomst uitwijzen. Tijdens de afgelopen transferperiode heeft de Trots van het Noorden met Van Veen en Balker twee spelers met ervaring van de hand gedaan. Tijdens het tenenkrommende Q&A: ‘De deadline voorbij’ -een liveshow op het eigen YouTube kanaal van FC Groningen - werd ingegaan op het vertrek van beide heren. De antwoorden op vragen van een FC Groningen medewerker worden met name door Gudde en Langeler met prachtig klinkende volzinnen beantwoord. Maar vooral de argumenten rondom Van Veen zijn niet al te steekhoudend. Gudde zijn grote troef en wapen om FC Groningen weer naar de Eredivisie te schieten wordt alweer van de hand gedaan. Uiteraard zijn kritische vragen in deze familiesetting uit den boze. Van alle gelikte verhalen kwam dat van Lukkien nog het meest echt en authentiek over.
Volgens Langeler past Van Veen toch niet zo goed in het spelsysteem. Iets als zonnepanelen aanschaffen om die vervolgens aan de noordkant van je huis te plaatsen. Het spelsysteem had op hem afgestemd moeten worden. Van Veen zelf laat overigens weten uit het elftal te zijn gehaald na een meningsverschil met Lukkien om daarna niet meer terug te keren. Dat het elftal ging draaien zonder Van Veen is een feit en een winnende trainer heeft altijd gelijk. Dus was er ook geen reden om de spits nu op te stellen. Maar er was wél alle reden om te trachten Van Veen bij de selectie te houden, als zijn privésituatie dat zou toelaten. Hij is wel een man met ervaring. Hij heeft een neusje voor de goal en een behoorlijke mentaliteit. Wie gaat er spits spelen als Postema geblesseerd is? Lien heeft tot nog toe vooral laten zien niets toe te voegen. Volgens Lukkien heeft hij een groot aantal spelers tot zijn beschikking die op verschillende posities uit de voeten kunnen. Dat zal, maar een echte spits die ook nog eens goals kan maken heeft Groningen niet tot zijn beschikking wanneer Postema uitvalt. En een scorende spits was het allerbelangrijkste doel van de technische leiding. Het credo was doelpunten kopen. Doelpunten brengen punten.

Dat FC Groningen over een talentvolle groep beschikt is duidelijk. Als alles meezit kan dit elftal ver komen. Vaak is het echter zo dat jonge jongens te maken gaan krijgen met tegenslagen. Een terugval krijgen en tast dat hun nog niet erg ontwikkelde zelfvertrouwen aan. Dan is het erg fijn om ervaren rotten in je team te hebben die dit herkennen en ze op kunnen vangen. Je kunnen helpen daar weer uit te komen. En helemaal fijn is het als zo iemand ook nog een doelpunt kan maken. Zo’n man loopt er in de KKD. Met de nadruk op loopt of sjokt. Even houterig als geroutineerd. Boomlang. Maakt weinig meters, past eigenlijk in geen enkel systeem. Maar doet wel iets anders en heeft dat dit seizoen al 25 keer gedaan. Henk Veerman bewijst dat er ook in de Euroborg wel degelijk toekomst is voor Kevin Van Veen.

UIT DE KRANT