Dick Lukkien kan gaan strijden om een echte prijs

GRONINGEN, 15-03-2024, Stadion Euroborg, football, Dutch Keuken Kampioen Divisie, season 2023 / 2024, Groningen - De Graafschap, FC Groningen FC Groningen trainer Dick Lukkien receiving the Bronzen Schild for best coach 3d period with goalkeeper Hidde Jurjus receiving the Bronzen Schild for best goalkeeper 3d period
GRONINGEN, 15-03-2024, Stadion Euroborg, football, Dutch Keuken Kampioen Divisie, season 2023 / 2024, Groningen - De Graafschap, FC Groningen FC Groningen trainer Dick Lukkien receiving the Bronzen Schild for best coach 3d period with goalkeeper Hidde Jurjus receiving the Bronzen Schild for best goalkeeper 3d period Foto: Paul Meima
Sport

Dick Lukkien kreeg afgelopen vrijdag de prijs ‘beste trainer uit de derde periode’ uitgereikt. Die prijs had hij natuurlijk gewoon moeten weigeren. Was hij dan één van de slechtste trainers uit de eerste periode? Nee, maar het winnen van punten lijkt het enige criterium in de opportunistische voetbalwereld te zijn. Het is bovendien nogal een gebaar van minachtig naar alle trainers die ergens onderaan de ranglijst en met minimale middelen het maximale rendement uit een team halen. Wat helemaal los staat van het feit dat Lukkien het uitstekend op de rit heeft in de Euroborg.

Afgelopen vrijdag was het puur volksvermaak en directe concurrent De Graafschap werd in een spannende spektakel-show met 4-2 terug naar Doetinchem gestuurd. Een paar hoogtepunten uit die wedstrijden waren de doelpunten. Maar er was meer. De aanvallen die eraan vooraf gingen. De passes van Peersman die om van te watertanden waren, het spel en het doelpunt van Luciano Valente. De reddingen van doelman Jurjus op ogenschijnlijk makkelijke ballen en zijn enorme drive om een van de buik af springende bal in tweede instantie met de voet weg te trappen. Zijn wil om te winnen is zo groot. En wat te denken van de enorme ontlading en feestvreugde na de goals en het eindsignaal. Er valt weer iets te bewonderen in de Euroborg dat lange tijd de grote afwezige was: spelvreugde. Het is de trainer na een dramatische start gelukt om een team neer te zetten dat hecht is. Het gaat voor elkaar door het vuur en die instelling vormt de basis om de grote individuele kwaliteiten te laten bloeien. Er staat een elftal met veel zelfvertrouwen en ook de toenemende druk wordt vooralsnog grootmoedig weerstaan. 

Valente en Schreuders, samen met Blokzijl de grootste talenten binnen de selectie, komen centraal beter tot hun recht dan aan de zijkant. Ze zijn er na wat experimenten van de trainer terecht gekomen en de ploeg is gaan winnen. Een reden voor de trainer ze daar te laten staan. Daarbij vullen ze de positie waarbij ze veel vrijheid krijgen zodanig in dat het rendeert en ze beide zeer belangrijk zijn. Verder valt Lukkien op door vaak logische keuzes, al vormt het steeds maar weer opstellen van Pelupessy daar een uitzondering op. In het heilig verklaarde systeem speelt Postema als diepste spits. Hij is geen kapstok, vindt een bal vasthouden best lastig, heeft weinig creativiteit, maar is snel en heeft een enorme drang naar de goal en goals. Om die reden is er eigenlijk maar één positie waar de man tot zijn recht komt. Als diepe spits. Bij eerdere perioden in de Euroborg en tijdens zijn uitleenperiodes bij Den Bosch en Roda JC speelde de bij Groningen opgeleide spits op veel plekken, echter vrijwel nooit als diepe spits. Maar vooral vanaf rechts, vanaf links of op de positie achter of rondom de spits. Lukkien heeft hem in zijn kracht gezet, vertrouwen gegeven en gehouden en krijgt dat nu uitbetaald middels doelpunten en punten. Doelpunten maken simpel laten lijken: Postema heeft het tot kunst verheven. 

Verder besloot de trainer na een aantal wedstrijden tot een keeperwissel. Verrips maakte plaats. Jurjus kwam en kreeg afgelopen vrijdag ook al een prijs, die van ‘beste doelman uit de derde periode’. Die prijs is wél terecht. Al heeft hij weinig concurrentie in de KKD. Het belang van een betrouwbare doelman is groot. Alle topprestaties leverde Groningen met een goede doelman in het doel. Ook tegen zijn oude club De graafschap bewees Jurjus zijn grote waarde. Hij weet van zichzelf dat hij geen Edwin van de Sar of Hans van Breukelen is. Die zelfkennis is direct ook zijn kracht. Verder straalt de keeper rust en vertrouwen uit. Bouwt niet op om het opbouwen, heeft uitstekende reflexen en is balvast. Zelden zie je hem een bal loslaten en zijn atletisch vermogen zorgt ervoor dat hij foutjes van zichzelf maar ook van collega’s kan goedmaken. Hij laat zijn verdedigers beter functioneren. Jurjus is met voorsprong de beste doelman uit de KKD. Met zijn komst kwam er een andere energie in het doel en in het team. Daar werd de wederopstanding ingeluid en nu kan Lukkien gaan strijden om een echte prijs.

UIT DE KRANT